Kupiłam trawę cytrynową i w mig zapragnęłam zupy z krewetkami, podobnej do tej, którą jadłam kiedyś u warszawskiego Wietnamczyka. Niestety, moja była trochę inna, ale śmiało mogę powiedzieć: lepsza! Produkty takie jak trawa cytrynowa czy suszone nasiona lotosu są do nabycia w Polsce w specjalnych sklepach, ale w razie czego, to drugie można zastąpić np. orzechami czy grzankami.
Składniki (na 6 porcji):
-Na zupę:
- 2 litry bulionu drobiowego
- 400g krojonych pomidorów z puszki wraz z płynem
- 70g koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki pasty z pepperoni lub kawałek drobo posiekanej papryczki
- 2 duże pomidory
- 1 łyżeczka curry
- ok.80g suszonych nasion lotosu
- 1,5 łyżeczki mąki ziemnaczanej
- sól
- pieprz
- 30-36 krewetek tygrysich
- 1/3 łyżeczki pasty z pepperoni lub kawałek drobno posiekanej papryczki
- 3 ząbki czosnku
- trawa cytrynowa, obrana z zewnętrznych listków i bardzo drobno posiekana
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka świeżo starego imbiru
- 2-3 łyżki masła
- sól
- Suszone nasiona lotosu zalać gorącą wodą i odstawić na 1 godzinę, a następnie trochę pogotować, aby były miękkie, ale nie całkowicie rozmiękłe, lekko twardawe.
- W garnku zagotować bulion, dodać do niego koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Zagotować. Dodać, curry, pastę z pepperoni, świeże pomidory pokrojone w kostkę oraz doprawić solą i pieprzem.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie letniej wody, dolać do niej jakieś 2-3 łyżki gorącej zupy i całość przelać do zupy. Dokładnie wymieszać, żeby zupa lekko zgęstniała.
- Na patelni rozgrzać masło i wrzucić drobno posiekane ząbki czosnku oraz trawę cytrynową, chwilę podsmażyć. Dodać sok i skórkę z cytryny, imbir oraz pastę z pepperoni. Wrzucić opłukane krewetki i usmażyć. Doprawić solą.
- Rozlać zupę do talerzy lub miseczek, Dodać na wierzch krewetki i posypać nasionami lotosu. Całość polać masłem, które zostało ze smażenia krewetek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz