Często próbuję wymyślać coraz to dziwniejsze połączenia, przygotowywać skomplikowane rzeczy, aby później mieć wielką satysfakcję z efektów końcowych, a tymczasem równie wspaniały smak kryje się w tych najprostszych przepisach. I tak oto podaję Wam najprostszy przepis na najlepszy placek z owocami, który długo nie postoi w spokoju, bo momentalnie zniknie i nim się obejrzymy, będzie trzeba piec następny.
Przepis wygrzebany ze stosu karteczek poupychanych w wielką książkę kucharską "Kuchnia Polska"
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka masła
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka olejku cytrynowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 2kg owoców (np. śliwek, truskawek, rabarbaru, wiśni, moreli, brzoskwiń)
- Skórka z 1 cytryny
- Jajka zmiksować z cukrem.
- Masło rozpuścić i ostudzić, po czym dodać do jajek i cukru. Zmiksować
- Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy.
- Dodać olejek cytrynowy oraz cukier wanilinowy. Wymieszać.
- Masę przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć na nią owoce, część z nich delikatnie wpychając łyżką do wnętrza ciasta.
- Piec ok. 1 godziny w temp. 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz