niedziela, 4 sierpnia 2013

Kedgeree (śniadaniowa potrawka z ryżu, ryby i jaj)

Zaintrygowało mnie śniadanie, które normalnie wzięłabym za obiad. Jednakże jest to właśnie popularne w Wielkiej Brytanii danie śniadaniowe. Historia jego pochodzenia nie jest jednoznaczna. Część osób mówi, że danie to zostało przywiezione z Indii przez brytyjskich kolonizatorów, według innych źródeł, pomysł na kedgeree pochodzi ze Szkocji, skąd za sprawą szkockich żołnierzy zawędrował do Indii, aby potem powrócić do Wielkiej Brytanii. Niezależnie od historii, potrawę tradycyjnie przyrządza się z wędzonym łupaczem i serwuje na cieplo lub zimno. Ja wędzonego łupacza nie dostałam, ale wędzony pstrąg sprawdził się doskonale. Zresztą sam Bill Granger pisze, że z wędzonym pstrągiem potrawa ma bardziej zdecydowany smak. Naprawdę polecam, śniadanie było wyśmienite.

SKŁADNIKI (na 4 porcje):
1 łyżka oliwy z oliwek
25g masła
1 czerwona lub biała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2cm kawałek świeżego imbiru, obranego ze skórki i startego
2 łyżeczki curry w proszku (lub 1 bardzo czubata)
2 liście laurowe
garstka suszonych liści curry
1 duży pomidor
250g długoziarnistego ryżu (np. basmati lub jaśminowego)
250g wędzonych filetów pstrąga, bz ości, w kawałkach

3 jajka, ugotowane na średnio miękko (jak na zdjęciu), pokrojone w ćwiartki
garść liści kolendry (zastąpiłam natką pietruszki)
trójkąciki z limonki (może być cytryna)
1/2 ogórka, pokrojonego w podłużn kawałki lub plasterki


  1. Podgrzej w garnku oliwę i masło. Dodaj posiekaną cebulę ze sporą szczyptą soli i zeszklij ją, żeby była miękka. Dodaj czosnek, imbir, curry, liście curry, liście laurowe, a po chwili pomidory i smaż ok. 2 minut.
  2. Do naczynia wsyp ryż i dokladnie wymieszaj go z zawartością. Wlej 500ml wody i dopraw jeszcze solą.  Całość doprowadź do wrzenia, a natsepnie nałóż pokrywkę i trzymaj na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki, lecz nie rozgotowany. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Zdejmij naczynie z ognia, ostrożnie wymieszaj z kawałkami ryby. 
  4. Podawaj udekorowane jajkiem, ogórkiem i kolendrą oraz kawalkami limonki, z których każdy wedle własnych potrzeb może wycisnąć sobie sok. Warto dodatkowo skropić danie oliwą z oliwek. Można jeść zarówno na ciepl jak i na zimno. Smacznego !!!

Przepis pochodzi z książki Bill Granger "Najlepsze dania Billa"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz