czwartek, 27 września 2012

Linzer Torte




( Przepis pochodzi ze strony http://mojewypieki.blox.pl )
Ciasto to było znakomitym prezentem na Dzień Matki. Wklejam na nie przepis, póki sezon na maliny jeszcze trwa. Stanowi znakomity efekt wizualny i smakowy. Nie jest zbyt słodkie, oryginalne kruche ciasto i lekko kwaskowate malinowe nadzienie czynią je prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. W oryginale, z którego korzystała pani Dorota z „moich wypieków” ciasto było pieczone w formie 30 x 20 cm. Piekąc w formie do tarty o średnicy 24 cm zostaje trochę ciasta, które można przeznaczyć na tartaletkę lub ciasteczka z dżemem malinowym, co ja także uczyniłam.




Składniki:

  • 255 g mąki pszennej
  • 60 g bułki tartej
  • 170 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki ziela angielskiego
  • 225 g masła, o temp. Pokojowej + trochę do natłuszczenia formy
  • 120g cukru + dodatkowo na dżem malinowy (ilość według uznania)
  • 2 jajka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • ok. 1 kg świeżych lub mrożonych malin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mleka
  • Spora garść płatków migdałów
 


1. Przygotować dżem malinowy (lepiej robić go samemu niż kupować ze względu na mniejszą zawartość cukru): W garnuszki zagotować maliny. Gdy uzyskamy jednolitą masę, można przetrzeć ją przez sitko, by pozbyć się pestek, ale nie jest to konieczne. Dodać cukier i sok z cytryny. Trzymać na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje

2.    W misce wymieszać mąkę, bułkę tartą, migdały, przyprawy. Wysypać na powierzchnię stolnicy
3.    Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać 1 jajko i skórkę z cytryny, dalej ucierając.
4.   Utarte masło dodać do mieszanki z mąką i rękoma zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół, owinąć folią spożywczą i wstawić na przynajmniej 1 godz., a najlepiej na całą noc do lodówki.
5.   Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną masłem formę. Na ciasto nałożyć dżem malinowy.
6.    Rozwałkować drugą część schłodzonego ciasta i pociąć na paski szerokości ok. 1,5 cm. Układać je na wierzchu tarty tak, aby uzyskać kratkę.
7.  Zaraz przed pieczeniem ciasto posmarować z wierzchu roztrzepanym z 1 łyżką mleka jajkiem, a boki obsypać płatkami z migdałów.
8.    Piec 30-40 min w temp. 180°C, aż wierzch się przyrumieni, a dżem będzie delikatnie bulgotał.





2 komentarze:

  1. Twój przepis to jeden z kilku z których "sklejałem" swój linzer tort ;) dzieki

    OdpowiedzUsuń