niedziela, 30 września 2012

Spaghetti z pesto marchewkowym


SKŁADNIKI (na 2 porcje):
  •  80g solonych pistacji
  • 180-200g drobno startej marchwi (ok. 3 średniej wielkości)
  • 80g sera owczego Bryndza
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru
  • sól
  • pieprz
  • natka z pietruszki
  • 200g makaronu Spaghetti

  1.  Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  2. W moździerzu utrzeć obrane pistacje i Bryndzę na gładką masę.
  3. (Jeśli mamy wystarczająco duży moździerz, dalej w nim przygotowywać pesto, jeśli nie, całość przełożyć do miski) Dodać marchewkę, imbir, oliwę, sok z cytryny. Całość dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Podawać od razu posypując porządną ilością grubo posiekanej natki pietruszki (nie sugerować się ilością na zdjęciu) UWAGA: pesto nie można podgrzewać z uwagi na Bryndzę, która zaczyna się wtedy ciągnąć jak żółty ser, uniemożliwiając połączenie pesto z makaronem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz