czwartek, 15 sierpnia 2013

Coq au vin

Właściwie powinnam napisać poulet au vin (tzn. kurczak w winie), bo coq to po francusku kogut, ale powszechnie potrawę tę przyrządza się z kurczaka i nie tylko amatorzy gotowania mówią coq au vin, mimo że nie używają koguta. Dzięki całej dobie spędzonej w winnej marynacie, mięso jest kruchutkie, przesiąknięte winnym aromatem i fioletowe z wierzchu. Potrawa ta stanowiła danie główne na obiedzie w stylu francuskim, który przygotowałam z okazji urodzin mojego brata. Podsmażony boczek oraz pieczarki zamiast do sosu od kurczaka, dodałam do soczewicy, aby nadać jej smaku. Bardzo polecam Wam to danie, jeśli ktoś jeszcze nigdy nie próbował, myślę, że będzie to nowe i niezapomniane doświadczenie smakowe. Danie to można przygotować w garnku do używania zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. Ja kurczaka przygotowałam w głębokiej patelni, a piekłam w głębokiej blasze,pod folią aluminiową (srebrzystą stroną do wewnątrz).


SKŁADNIKI (na 5-6 porcji):
1 kurczak (ok. 1,5kg)
kilka gałązek tymianku
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
10 małych szalotek (można zastąpić malymi cebulkami lub większą ilością dymek)
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
1 bouquet garni (kilka związanych gałązek natki pietruszki i tymianku, 3 liście laurowe)
1 litr czerwonego wytrawnego wina
1 czubata łyżka mąki
sól i pieprz

Na soczewicę:
300g niewielkich pieczarek
200g wędzonego boczku (bez skóry)
1,5 szkl brązowej soczewicy
500ml bulionu drobiowego


  1. Przelej wino do garnka i gotuj, aż odparuje ok. 1/3. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Podziel kurczaka na porcje (ja robiłam to pierwszy raz, więc posłużyłam się video z youtube:P i ufff...  udało się :)). Pod skórę każdej porcji kurczaka włóż gałązkę tymianku. Obierz i pokrój marchewki w grube plasterki. Pokrój seler naciowy na kawałki o szerokości 1cm. Obierz cebulki. Rozgnieć ziarna pieprzu. W dużym naczyniu umieść mięso, marchewki, seler, cebule, bouquet garni, pieprz, zalej winem, przykryj i wstaw do lodówki na 24h. Po tym czasie wszystkie skladniki przesiąkną aromatem wina.
  2. Następnego dnia umieść na garnku duży durszlak i umieść w nim kurczaka z warzywami, aby odcedzić marynatę. Pozostaw na godzinę, aby mięso się ociepliło, a soki odcedziły.
  3. W tym czasie nastaw piekarnik na 200stC, mąkę wyłóż na blachę i praż ją 6-8min w nagrzanym piekarniku. Kurczaka osusz papierowym ręczniczkiem, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kurczaka po 5min z każdej strony. Odłóż mięso na talerz, a na patelnię wrzuć warzywa i zioła i smaż je kilka minut, aby delikatnie zmiękły i odłóż je do mięsa. Na patelnię dodaj w razie potzreby trochę oliwy i wsyp uprażoną mąkę. Mieszaj przez kilka sekund, a następnie, ciagle mieszając powoli dolewaj winną marynatę. Zagotuj.
  4. Nagrzej piekarnik do 150stC (jeśli nadal jest nagrzany po prażeniu mąki, wyłącz go na chwilę i pozostaw otarte drzwiczki). Mięso i warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę i zalej winem. Przykryj (ja przykryłam folią aluminiową, błyszczącą stroną w stronę mięsa). Piecz 1,5h, po czym zdejmij przykrycie i piecz dalej ok. 15 minut, aż mięso będzie kruche.
  5. W rondlu podsmaż kawałki boczku oraz pieczarki. Dodaj soczewicę i zalej całość bulionem. Gotuj pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka i wchłonie zdecydowaną większość luba cały płyn. Dopraw pieprzem do smaku.
  6. Mięso podawaj na soczewicy z winnym sosem, który możesz po pieczeniu jeszcze chwilę podgotować, aby go zredukować, a tym samym wzmocnić smak. Smacznego!!!
Przepis z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz