sobota, 3 sierpnia 2013

Grzanki z serem pleśniowym, karmelizowanymi morelami i tymiankiem

Uwielbiam grzanki! Mogę jeść je przez okrągły rok, zmieniając tylko składniki. Jest to bardzo prosta forma przyrządzenia pysznego śniadania, kolacji lub przekąski. Najważniejsze, aby zadbać o jakość chleba i składników. Ja najbardziej lubię opiekany chleb pełnoziarnisty. Moje grzanki mają zazwyczaj ser (najlepiej dobrej jakości), czasem wędlinę, potem sałata (np. rukola, czy roszponka), jakieś warzywo (lub jak w poniższej propozycji - owoc), a zwieńczeniem każdej grzanki są obowiązkowo - świeże zioła. Macie duże pole do popisu. Można pokąbinować z wędzonymi rybami, dodać pesto, kiełki, smażone, pieczone czy marynowane warzywa, chutney'e, dżemy, miody - co wpadnie nam do głowy, a pomysłów nigdy nie zabraknie. Postaram się częściej uwieńczać na zdjęciach moje pomysły na grzanki/kanapki. Polecam Wam te, które zapomniane znajdują się w dziale "kanapki i grzanki" - z łososiem, serkiem i czerwonym pieprzem oraz z fetą, pomidorem, roszponką i masłem czosnkowo-limonkowym. 

SKŁADNIKI (na 2 grzanki):
2 kromki ulubionego pieczywa (polecam pelnoziarniste)
kilka moreli (przekrojonych na pół i pozbawionych pestek)
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu (np. akacjowego) + odrobina do polania grzanek
1-2 kawałki kory cynamonu
dobrej jakości biały ser pleśniowy lub np. rolada kozia
kilka gałązek świeżego tymianku
świeżo zielony czarny pieprz

  1. Na patelni, na niezbyt dużym ogniu, rozpuść masło i dodaj miód. Mieszaj, aby miód się rozpuścił. 
  2. Kiedy sos na patelni zacznie się karmelizować (stanie się jasnobrązowy uważaj, aby nie przypalić), dodaj przepołowione morele, rozciętą częścią do dołu i smaż je na patelni, aż zaczną się karmelizowac. Możesz też na krótką chwilę odrwócić morele na drugą stronę.
  3. Gdy morele będą kończyły się smażyć, opiecz chleb w opiekaczu lub na suchej patelni. Na chleb polóż plasterki sera, a na to morele z wytworzonym sosem i tymianek.
  4. Całość możesz jeszcze delikatnie (np. za pomoca widelca) polać miodem, a następnie opsypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz