poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Farinata - włoski placek z ciecierzycy


Czasem, gdy mam po dziurki w nosie chleba, piekę farinatę. Mogę położyć na niej wędlinę, ser i pomidora i zjeść jak kanapkę lub powypychać składniki do ciasta. Nie wszyscy ją lubią, mnie jednak odpowiada ten smak. Ta na zdjęciu wyszła gruba, bo użyłam mniejszej formy, ale ogólnie polecam zrobienie cieńszej wersji. Wszystko jednak zalezy od tego, ile mąki dacie i jakiej formy użyjecie.

SKŁADNIKI
1 szklanka mąki z ciecierzycy*
1 + 3/4 szklanki wody
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

Opcjonalnie (można użyć dowolnych dodatków):
spora garść oliwek
feta
kilka gałązek świeżego rozmarynu

*do kupienia w sklepach z ekologiczną i zdrową żywnością

  1. Mąkę wymieszać z wodą. Dodać oliwę, doprawić solą i odstawić na 4 do 12 godzin.
  2. Po tym czasie wyłożyć blachę papierem o pieczenia, farinatę doprawić pieprzem, dodać listki rozmarynu i wlać do formy.
  3. Piec w 180stC ok. 1h-1h20min. Podczas pieczenia, gdy ciasto zacznie robić się gęstsze, powtykać w nie oliwki i fetę. Podawać na zimno (na ciepło mogą być kłopoty z krojeniem).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz