sobota, 10 sierpnia 2013

Krem z pieczonych pomidorów i papryki z orzechami włoskimi

Och, dochodzi pierwsza w nocy, a ja piszę tego posta na rano i się rozmarzyłam, bo ta zupa była taka pyszna... Robiłam kiedyś zupę z pieczonej papryki w dwóch kolorach, ale ta z pomidorami... No po prostu poezja. Po upieczeniu smak warzyw jest bardziej wyrazisty niż przy smażeniu czy gotowaniu. Bez dwóch zdań, do wypróbowania w tym sezonie!!!

SKŁADNIKI (na 6 porcji zupy):
1kg dojrzałych pomidorów, pokrojonych na połówki (w poprzek)
4 papryki (2 czerwone, 2 żółte), pozbawione ogonków i gniazd nasiennych, przekrojone na pół
2-3 ząbki czosnku (pokrojone na plasterki)
100g orzechów włoskich (po części zmiksowanych, część posiekana)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
500ml wywaru warzywnego lub drobiowego
cukier, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania: 
starty Parmezan lub Grana Padano
świeża bazylia
  1. Nastaw piekarnik na 200stC. Nasmaruj warzywa oliwą i wyłóż je na natłuszczonej blasze (rozcięciem do góry). W pomidory powtykaj plasterki czosnku. Posyp solą i pieprzem i piecz 40-50min, aż warzywa będą miękkie i będzie wypływał z nich sok.
  2. Zagotuj bulion, dodaj do niego upieczone warzywa, chwilę pogotuj, a następnie zmiksuj na jednolity krem i dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  3. Do kremu pomidorowo-paprykowego dodaj orzechy i cynamon. Podawaj ze startym Parmezanem i listkami bazylii. Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz