Upalny
letni dzień, samo południe, kiedy żar z nieba doskwiera najbardziej. Piję
kolejną szklankę wody mineralnej, ale ile można? Mam ochotę na coś innego,
równie orzeźwiającego. Wystarczą dwa kroki do ogródka. Po chwili w jednej dłoni
trzymam garść listków mięty pieprzowej, w drugiej miseczkę świeżo zerwanych
czarnych porzeczek. Idealne orzeźwienie na gorący dzień.
Składniki (na ok. 500ml napoju):
- Ok. 100g (niewielka miseczka) czarnych porzeczek
- Garść świeżych listków mięty
- Pół limonki
- łyżka płynnego miodu
- Kostki lodu
- 500ml gorącej wody
1. Porzeczki
i miętę zalać gorącą wodą i gotować na średnim ogniu do czasu, kiedy napój
nabierze ciemnego koloru i wyrazistego smaku. Zdjąć z ognia.
2. Gdy
lemoniada trochę ostygnie, ale będzie jeszcze ciepła, rozpuścić w niej miód
(lepiej nie robić tego, kiedy napój jest wrzący, bo miód straci swoje
właściwości).
3. Ostygnięty
napój nalać do butelki lub od razu rozlać do szklanek. Podawać z kawałkami
limonki i kostkami lodu.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam lemoniadę i z pewnością wypróbuję ten przepis :). Dotychczas robiłam ją na bazie samej wody, cytryn oraz mięty. Tak przygotowaną lemoniadę podaję najczęściej w specjalnych szklankach do napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/szklanki razem z kostkami lodu. Lemoniada idealnie sprawdza się w lato. Skutecznie gasi pragnienie oraz chłodzi organizm. Polecam każdemu.
OdpowiedzUsuń