Przepis ten nadaje się na znakomite
śniadanie, przekąskę, lekki obiad lub kolację. Jest uniwersalny, ale za to
przepyszny (jak dla mnie). Mięta daje posmak lata, a jeśli zrobimy tortillę inną porą roku, nasuwa przed oczy obraz wspaniale spędzonych letnich dni
Składniki (na 1-2 porcje)
- 3 jajka
- 1 kalarepa, obrana, z oderwanymi liśćmi
- Ok. 100g sera typu greckiego (może być feta, ale twarda, nie kremowa)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1-2 łyżki śmietany kremówki
- 1 niewielka cebula
- Garść świeżych liści mięty
- Kilka kropel soku z cytryny
- Masło
- Oliwa
- Sól
1. Na
patelni rozpuść 1-2 łyżki masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij.
Zetrzyj na tarce kalarepę na drobne paseczki i podsmaż z cebulą na patelni, aż zmięknie,
dodaj kilka kropel soku z cytryny, dopraw solą do smaku. Zdejmij z ognia i
ostudź.
2. Do
miski rozbij 3 jajka, dodaj kwaśną śmietanę, kremówkę, szczyptę soli i kalarepę
(byle nie gorącą). Wymieszaj.
3. Na
niewielkiej patelni rozpuść 1-2 łyżki masła i wlej masę jajeczną. Na wierzch
równomiernie rozłóż kosteczki sera i przygnieć je łopatką, by znalazły się
wewnątrz ciasta. Gdy tortilla lekko się zetnie, unoś jej brzegi, aby surowa
masa z góry spływała pod spód. Czynność
powtarzaj do momentu, kiedy surowej masy u góry będzie widocznie mniej. Możesz
na chwilę przykryć patelnię przykrywką
4. Gdy
ciasto będzie lekko rumiane od spodu, przykryj patelnię sporym płaskim talerzem
i wyrzuć na niego tortillę, a następnie zsuń z powrotem na patelnię, aby
smażyła się druga strona. Gdy ta również będzie rumiana, zdejmij patelnię z
ognia.
5. Pokrój
tortillę nożem, jak pizzę lub ciasto i podawaj na patelni. Skrop oliwą, a na
wierzch dodaj niezbyt drobno pokrojoną świeżą miętę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz