czwartek, 30 sierpnia 2012

Lemoniada z czarnej porzeczki i mięty z nutką limonki




Upalny letni dzień, samo południe, kiedy żar z nieba doskwiera najbardziej. Piję kolejną szklankę wody mineralnej, ale ile można? Mam ochotę na coś innego, równie orzeźwiającego. Wystarczą dwa kroki do ogródka. Po chwili w jednej dłoni trzymam garść listków mięty pieprzowej, w drugiej miseczkę świeżo zerwanych czarnych porzeczek. Idealne orzeźwienie na gorący dzień.



Składniki (na ok. 500ml napoju):

  • Ok. 100g (niewielka miseczka) czarnych porzeczek   
  •  Garść świeżych listków mięty  
  •   Pół limonki  
  •   łyżka płynnego miodu  
  •   Kostki lodu  
  •   500ml gorącej wody

1. Porzeczki i miętę zalać gorącą wodą i gotować na średnim ogniu do czasu, kiedy napój nabierze ciemnego koloru i wyrazistego smaku. Zdjąć z ognia.
2.  Gdy lemoniada trochę ostygnie, ale będzie jeszcze ciepła, rozpuścić w niej miód (lepiej nie robić tego, kiedy napój jest wrzący, bo miód straci swoje właściwości).
3. Ostygnięty napój nalać do butelki lub od razu rozlać do szklanek. Podawać z kawałkami limonki i kostkami lodu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz