Łosoś to moja ulubiona ryba. Mogę go jeść w każdej postaci. Pożyczyłam od kuzynki niemiecką książkę kucharską Tima Mälzer'a "Born to Cook 2" i przepis ten przykuł moją uwagę, dlatego kiedy usłyszałam o planowanym grillu z rodziną, od razu wiedziałam, co przygotuję.
Składniki (na 4 porcje)
- 4 wyfiletowane kawałki świeżego łososia (po ok 250g)
- 2-3 łyżki musztardy francuskiej
- 50g rukoli
- 100g suszonych pomidorów w zalewie (odsączonych)
- 1 cytryna
- 1 limonka
- sól
- pieprz
- Doprawić ryby solą i pieprzem i posmarować musztardą.
- Liście rukoli opłukać, wysuszyć, lekko posiekać i położyć na kawałkach łososia.
- Suszone pomidory zmiksować i położyć na rukoli.
- Na samej górze umieścić plastry cytryny i limonki.
- Ryby grillować w folii lub na specjalnym ruszcie ok. 15-20 min lub więcej, aż skóra będzie bez problemu odchodzić. W przypadku rusztu, należy grillować ok 6-7 min z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz