czwartek, 25 października 2012

Tort czekoladowo-figowo-miętowy

Był wspaniałym prezentem na urodziny mojej Mamy. Nie przepadam za "lekkimi" tortami składającymi się z biszkoptu przekładanego tłustym, maślanym kremem. Tworząc ten tort chciałam, aby miał zbitą konsystencję, a tłuszcz zamiast do kremu, dodałam do ciasta, aby było wilgotne. Ten tort nie jest bardzo słodki, więc oblanie go gorzką czekoladą jest doskonałym dopełnieniem smaku.


SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 26cm):

na ciasto:
-3 jajka,
-2 szklanki mąki,
-80g brązowego cukru trzcinowego,
-1 szklanka mleka,
-1/2 szklanki oleju roślinnego
-200g konfitury figowej,
- łyżeczka sody
-łyżeczka proszku do pieczenia
-150g orzechów włoskich
-2 czubate łyżeczki gorzkiego kakao
-200g suszonych fig
- troszkę miękkiego masła do natłuszczenia tortownicy

na krem:
(wszystkie składniki o temperaturze pokojowej)

-450g mielonego serka do serników
-100ml kremówki
-200g suszonych fig
-200g konfitury figowej
-1 czubata łyżka cukru pudru
- garstka listków świeżej mięty


Ponadto:
-150g gorzkiej czekolady ( ok. 70% kakao)
- 80 g masła
- 3 świeże figi
  1. Nastawić piekarnik na temperaturę 180ºC. Tortownicę wysmarować odrobiną masła i wyłożyć papierem  do pieczenia, tak, żeby w miarę dokładnie przylegał do boków tortownicy. Przygotować ciasto. W tym celu pokroić suszone figi, posiekać orzechy na mniejsze kawałki. Wymieszać je z 1 łyżką mąki (aby nie opadły zbytnio na dno w trakcie pieczenia). Zmiksować jajka, cukier, mleko, konfiturę figową i olej. Mąkę dokładnie wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy, cały czas miksując. Na koniec dodać orzechy i suszone figi w mące i wymieszać łyżką, aby rozprowadzić je w całej objętości masy. Ciasto piec ok.45-50 min, ale przed wyjęciem upewnić się za pomocą szpikulca, czy jest w środku upieczone.
  2. Przygotować krem. Kremówkę ubić na sztywną pianę i szybko zmiksować z serkiem. Dodać konfiturę figową i przesiany prze sitko cukier puder. Zmiksować. Listki mięty (muszą być suche) drobno posiekać, suszone figi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kremu i wymieszać łyżką.
  3. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie przekroić je na 3 blaty i przełożyć je kremem. Zostawić na kilka godzin lub na noc w lodówce.
  4. Rozpuścić masło w kąpieli wodnej, dodać czekoladę i mieszając rozpuścić ją z masłem. Teraz należy pokryć nasz tort polewą czekoladową. Polecam pokrywanie boków za pomocą dużego pędzla,
  5. Pokroić figi na plasterki i ułożyć na jeszcze nie wystygniętej czekoladzie.
  6. Na co najmniej godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki.






1 komentarz:

  1. Też nie przepadam za maślanymi kremami :)
    Twój tort wygląda wspaniale, a te figi na wierzchu.. Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń