piątek, 5 października 2012

Francuskie paczuszki ze szpinakiem i ricottą


Oto mój pomysł na wspaniałą przekąskę na wszelkie przyjęcia. Przepis jest prosty, tradycyjny, szybki i niezawodny.


Składniki:
·         2-3 porcje ciasta francuskiego
·         2 opakowania (450g) mrożonych liści szpinaku
·         1 opakowanie (250g) sera ricotta
·         1 biała cebula drobno posiekana
·         2-3 obrane ząbki czosnku
·         2 łyżki masła
·         1 jajko
·         Sól i pieprz

1.    Rozmrozić szpinak lub od razu z zamrażarki wrzucić go do garnuszka, w którym wcześniej należy zeszklić na maśle cebulkę. Kiedy szpinak już się rozmrozi, wycisnąć do niego czosnek i porządnie doprawić solą i pieprzem. Spróbować, czy aby na pewno nie jest jeszcze mdły. Dodać ricottę i wymieszać, aż uzyskamy jednolitą masę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
2.    Ciasto francuskie podzielić na mniejsze kwadraty. Na środek nakładać szpinak z ricottą. Zaginać rogi i połączyć je ze sobą.
3.    Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem, by po upieczeniu miały rumiane zabarwienie..
4.    Piec 15-20min w 200°C aż będą rumiane.




2 komentarze:

  1. Chyba chodziło o ser ricotta, nie risotta ;)

    OdpowiedzUsuń