piątek, 12 października 2012

Szarlotka z gruszkami na spodzie morelowo-migdałowym


Na dworze szalał wiatr, lał deszcz, podczas gdy ja miksowałam migdały, zagniatałam ciasto, moi rodzice dzielnie kroili owoce, a piekarnik dawał znać, że jest już gotowy. Przedstawiam Wam przepis na obowiązkowy jesienny wypiek. Do klasycznej szarlotki wdarła się nutka mojej fantazji. Najbardziej jestem zadowolona z kruchego ciasta, bo suszone morele i migdały nadają mu idealny smak.




SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy 24cm):
  • 200g mąki
  • 100g migdałów
  • 160g suszonych moreli
  • 80g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 150g chłodnego masła  +  2 łyżki  +  odrobina do wysmarowania blachy
  • 600g jabłek
  • 500g gruszek
  • 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 70g płatków migdałowych
  • kasza manna lub bułka tarta


  1. Mąkę przesiej na blat, migdały i suszone morele zmiksuj i dodaj do mąki, dodaj cukier i płaską łyżeczkę cynamonu. 150g schłodzonego masła pokrój na kawałeczki i zagnieć ciasto. Jeśli będzie się kleiło do rąk, dodaj jeszcze trochę mąki. Wstaw do lodówki na co najmniej 2h.
  2. Jabłka i gruszki obierz i pokrój na małe plasterki o grubości ok. 3-5 mm. W rondelku roztop 2 łyżki masła i dodaj brązowy cukier. Mieszaj aż cukier się lekko rozpuści (uważaj, bo może pryskać). Wrzuć pokrojone jabłka i i dodaj cynamon. Trzymaj na niewielkim ogniu aż będą miękkie (od tego, jak długo będziesz je podgrzewać zależy to, jaka będzie konsystencja szarlotki. W mojej kawałki owoców były wyczuwalne. Na koniec wrzuć gruszki i wymieszaj.
  3. Piekarnik nagrzej do 190ºC. Blachę wysmaruj masłem, możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub obsypać bułką tartą/ kaszą manną. Wyłóż tortownicę 2/3 schłodzonego ciasta, nakłuj widelcem i przykryj folią aluminiową (świecącą częścią do góry) lub inną blachą. Włóż do nagrzanego piekarnika, po 10min zdejmij przykrycie i piecz jeszcze ok. 5 min.
  4. Popieczony spód obsyp porządnie kaszą manną lub bułką tartą i wyłóż na niego jabłka. Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta i posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok. 50 min.
  5. Nie podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika, odczekaj co najmniej 10 min, gdyż ciasto zbyt ciepłe, rozpada się i nie wygląda przez to efektownie.
  6. Podawaj z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną z cynamonem.

 
  




1 komentarz:

  1. Wygląda rewelacyjnie! I te płatki migdałów na wierzchu;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń