środa, 3 października 2012

Quiche z buraczkami i kozim serem


Ten smak jest powalający, myślę, że nawet dla tych, którzy za kozim serem nie przepadają. Z resztą buraczki i kozi ser to dawni przyjaciele (kiedyś zabiorę się za takie biało-różowe carpaccio :) )



SKŁADNIKI:
 (na formę do tarty o średnicy 24 cm, może zostać odrobina ciasta)

-na spód:
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 210g mąki
  • sól
-na wypełnienie:
  • 300-400g ugotowanych i obranych buraków
  • 1 por (zielona część)
  • 1 łyżka masła + trochę do natłuszczenia formy
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 4  łyżki śmietany 30% (najlepiej też gęstej)
  • sól
  • pieprz
  • rolada z sera koziego
  • orzechy włoskie
  • świeże gałązki tymianku
  • opcjonalnie: oliwa do skropienia


  1. Zaznaczam już na samym początku, że forma do tarty musi być szczelna. Moja ma wyjmowane dno i przez dziurkę w cieście zaczęła wypływać mi masa jajeczna na stół. Jeśli nie posiadasz szczelnej formy, owiń ją dokładnie folią aluminiową.
  2. Przygotuj kruche ciasto na spód i wsadź je do lodówki na co najmniej 1h, a najlepiej na całą noc. Jeśli przygotowujesz quiche w formie o średnicy 24cm zapewne zostanie Ci trochę ciasta. Możesz użyć je do zrobienia tartaletki lub posłodzić i przygotować ciasteczka.
  3. Ugotowane buraki pokrój w kosteczkę. Por pokrój i podsmaż na patelni na 1 łyżce masła z dodatkiem oliwy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Piekarnik nagrzej na 190°C. Schłodzonym ciastem dokładnie wyłóż natłuszczoną formę (możesz obsypać ją też bułką tartą), nakłuj widelcem i przykryj czymś cięższym (np. drugą mniejszą formą, papierem do pieczenia i suchą fasolą lub po prostu folia aluminiową błyszczącą częścią do góry). Piecz 15 min,  następnie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez 10 min.
  5. Jajka zmiksować ze śmietaną, solą i pieprzem.
  6. Zmniejszyć temperaturę do 180°C. Na podpieczony spód wyłożyć por i buraczki, całość zalać masą jajeczną.
  7. Na wierzch wyłożyć plasterki rolady koziej i posiekane orzechy włoskie. Piec 30-40 min aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
  8. Podawać na ciepło dekorując gałązkami tymianku i według gustu skrapiając oliwą z oliwek.



1 komentarz:

  1. Aż ślinka mi nacieka do ust jak patrzę na te zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń