wtorek, 7 maja 2013

Bakaliowo-cytrusowe ciasto z ricottą i syropem rozmarynowym

Choć moich wypieków tylko próbuję, a resztę zostawiam mojej rodzinie, bardzo lubię piec. Nie tak bardzo, jak gotować wytrawnie, ale sprawia mi to także dużo przyjemności. Stwierdzilam ostatnio, że wolę mniej jeść i więcej piec, niż odwrotnie - bo gdybym objadała się moimi wypiekami, pewnie rzadziej przygotowywałabym coś slodkiego, a przecież lubię to robić. Kucharz wcale nie musi dużo jeść. Liczy się jakość, a nie ilość. Dlatego też w najlepszych światowych restaurajach porcje są bardzo niewielkie. Myślę, że wtedy łatwiej jest docenić potrawę, czlowiek bardziej się nią rozkoszuje, bo wie, że jest jej mało. Nie zapominajmy też, że w takich restauracjach każde danie to dzieło sztuki, piękna kompozycja. Efekt wizualny w przypadku większej porcji nie dorówna tej malutkiej.
Tymczaem zapraszam na ciasto, można powiedzieć, że serniczek, chociaż z niewielką ilością sera, za to bardzo aromatyczny.

Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej z 2007 roku
SKŁADNIKI (na tortownicę ok. 24cm):
200g miękkiego masła + odrobina do natłuszczenia tortownicy
150-200g cukru
8 jajek, żółtka oddzielone od białek
ok.120g orzechów laskowych, uprażonych i posiekanych
200g mieszanych suszonych owoców
250g sera ricotta
750g mąki
skórka starta z 2 pomarańczy
skórka starta z 3 cytryn

Na syrop rozmarynowy:
(ja trochę zmieniłam ten przepis, tu jednak podaję oryginalny)
120g cukru
125ml wody
3-4 dużę gałązki świeżego rozmarynu


  1. Zrób ciasto: Bialka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę, stopniowo dodając żółtka, dalej ucierając. Dodaj ricottę i wymieszaj.
  3. Suszone owoce posyp odrobiną mąki i wraz z orzechami dodaj do masy. Dodaj także startą skórkę z pomarańczy i cytryn.
  4. Do masy stopniowo dodawaj pianę i delikatnie mieszaj. Na końcu dodaj przesianą mąkę, i dokładnie, lecz delikatnie połącz ją z masą.
  5. Nagrzej piekarnik do 170stC. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą (u mnie spód wylożony papierem do pieczenia). Ciasto piecz przez godzinę, ostudź w piekarniku.
  6. Przygotuj syrop rozmarynowy. W tym celu rozpuść cukier w wodzie, dodaj gałązki rozmarynu i gotując na niewielkim ogniu zredukuj objętość płynu o połowę. Przykryj, zdjemij z ognia i odstaw na co najmniej 15 minut.
  7. Ostudzone ciasto ponakłuwaj widelcem i nasącz syropem rozmarynowym, uprzednio usuwając z nigo galązki. Smacznego !


3 komentarze:

  1. Bardzo mnie ciekawi smak tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam niedawno troszkę podobne, bardzo mi smakowało. Dlatego zapisuję Twój przepis, bo ciacho wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak na 17-latkę to Cię podziwiam ;) I pozdrawiam z okolic Twojego miasta ;)

    OdpowiedzUsuń