piątek, 17 maja 2013

Spaghetti alla Putanesca


Ostatnio cenię sobie proste dania. Od przygotowywania bardziej skomplikowanych człowiek czasem się męczy. Poza tym, niestety często brak czasu na dłuższe przesiadywanie w kuchni. Świadomość pracy, która czeka na mnie w pokoju na górze czasem przytłacza, choć w kuchni staram się o tym zapominać. Kiedy wiem, że nie będę miała zbyt dużo czasu, a koniecznie chcę coś ugotować, wybieram takie dania, które przygotowuje się szybko, aby w krótkim czasie uzyskać coś pysznego. Ostatnio sięgnęłam do książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" i przygotowałam taki oto makaron.

PRZEPIS (na 5 porcji):
500g makaronu spaghetti
1 puszka (225g) tuńczyka w oliwie
2 ząbki czosnku
1 duża łyżka odsączonych kaparów
5 filecików anchois w oliwie
1 świeża papryczka chilli, pozbawiona nasion (można pominąć)
pęczek świeżej natki pietruszki, grubo posiekanej, drobno posiekaj łodyżki
12 czarnych oliwek, odsączonych i pokrojonych na ćwiartki
1 słoik passaty (700g) lub dwie puszki krojonych pomidorów (2x400g)
mielony cynamon
1/2 cytryny
  1. Zagotuj wodę na makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był
    al dente. Zostaw trochę wrzącej wody z gotującego sie makaronu. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z tuńczyka. Wyciśnij 2 ząbki czosnku, dodaj kapary oraz anchois. Wrzuć mocno posiekane chilli i pokrojone łodyżki natki. Smaż przez chwilę (ok. 2 minut) mieszając, aby wszystko puściło aromat, a anchois rozpadły się. 
  3. Na patelnię dodaj tuńczyka, rozdzielając go na kawałki oraz oliwki (bez pestek). Dodaj sporą szczyptę cynamonu oraz passatę/pomidory z puszki. Całość dobrze wymieszaj. 
  4. Ugotowany makaron odcedź, pozostawiając trochę wody z gotowania i przełóż na patelnię z sosem. Dodaj sok z cytryny, większość pozostałej natki polej oliwą i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby, dodaj trochę gorącej wody z gotowania makaronu. 
  5. Zdejmij z ognia makaron, podawaj na ciepło, przyozdobione resztą natki pietruszki. Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz