wtorek, 23 kwietnia 2013

Tort czekoladowy z kremem miętowym i lemon curd

Pyszny, oryginalny torcik na 80-te urodziny mojej Babci. To był wyjątkowy dzień. W tajemnicy przed Jubilatką przyjechała rodzina z Gdyni i następnego dnia świętowaliśmy przy uroczystym obiedzie, w większości przygotowanym przeze mnie. W menu była zupa soczewicowa z dymkami, w bulionie o smaku curry i szafranu (przepis już za kilka dni, bo ostatnim razem nie zrobilam zdjęć), kurczak pieczony na marchewkach, w glazurze, z tymiankiem i nadzieniem paprykowo-pomidorowym, z dodatkiem ryżu z trawą cytrynową i rodzynkami, a na deser ten oto tort. Jako blaty użylam przepisu na Sachertorte z "moich wypieków". I tak oto odkryłam, że to owiane sławą ciasto nie powala z nóg. Smaczne, owszem, ale szału nie ma. Jednak przełożony kremem i lemon curdem smakuje wybornie. Na górze zdjęcie "na surowo", na dole - po udekorowaniu (napis z białej czekolady autorstwa mojego brata).

SKŁADNIKI (na tortownicę ok. 24 cm):
Czekoladowe blaty (Sachertorte - mojewypieki.com)
200g gorzkiej czekolady (ok. 75%)
125g masła
8 żółtek
10 białek
szczypta soli
140g cukru pudru
125g mąki pszennej, przesianej

Na krem miętowy:
400ml śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
świeża mieta (niewielki pęczek)

1 porcja lemon curd - z tego (klik) przepisu

  1. Przygotuj czekoladowe blaty: czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Maslo roztop w rondelku. Żółtka utrzyj trzepaczką, dodaj do nich stopione i ostudzone masło oraz roztopioną czekoladę. Wymieszaj.
  2. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. 1/3 piany wymieszaj z masą czekoladową. Stopniowo dodawaj resztę piany, delikatnie mieszając, aż piana i czekoladowa masa dokładnie się połączą. Powoli przesiewaj do masy mąkę i delikatnie mieszaj, aż połączy się z masą.
  3. Nagrzej pikarnik do 180stC. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, masę podziel na trzy części. Każdą część piecz ok. 15-20 minut, to tzw. suchego patyczka.
  4. Zrób krem miętowy: schłodzoną śmietankę ubuj na bardzo sztywną pianę. Dodaj mascarpone i posiekane listki mięty i zmiksuj, ale tylko do połączenia składników.
  5. Czekoladowe blaty przekładaj kremem i lemon curdem. (możliwe, że kremu wyjdzie za dużo, ale postaraj się użyć go jak najwięcej). 
  6. Gotowy tort trzymaj w lodówce, ale przed podaniem wyjmij na godzinę, aby ogrzał się w temperaturze pokojowej. Smacznego !



1 komentarz: