środa, 10 kwietnia 2013

Gulasz węgierski z medalionami z polędwicy i paprykowym ryżem

Tak oglądałam sobie najnowszy program Jamiego Olivera "15 minut Jamiego" i zapragnęłam tego dania, które akurat przygotowywał (w 15 minut oczywiście). To niesamowite jak szybko można przygotować szybkie danie. Autor nie uwzględnił jednak dwóch rzeczy: niewprawiony kucharz, czyli na przykład ja, nie przygotuje tego w 15 minut, a poza tym Oliver nie uwzlędnił czasu na zakupy. W moim przypadku to drugie załatwiają rodzice, ale i tak ktoś musi to zrobić. Nie zmienia to faktu, że program oraz książka (polskie wydanie jeszcze niedostępne, ale można nabyć brytyjskie) godne są polecenia. Przepisy kuszące, nieskomplikowane, a efekt niesamowity. U Jamie'go to lubię najbardziej: pełen profesjonalizm przy prostocie i niewielkiej ilości potrzebnych składników, szybkie wykonanie i pyyyyszny smak.

SKŁADNIKI (na ok. 4 porcje):
Na gulasz węgierski:
1 fenkuł (łodygi odstaw na bok)
1 jabłko
1 niewielka czerwona cebula
1 słodka papryka czerwona
1 słodka papryka żółta
1 nieduża marchew
spora garść rukoli + dodatkowo do przyozdobienia dania
papryka w proszku (słodka lub ostra, może też być wędzona, jeśli lubisz)
700ml zmielonych pomidorów z puszki
1-2 łyżki octu balsamicznego
oliwa
sól i pieprz

Na medaliony wieprzowe:
1 polędwica wieprzowa
2 łyżki oliwy
mielony kardamon
curry (ja dałam ostre curry z Madrasu)
sól, pieprz

1 kubek ryżu długoziarnistego
papryka w proszku (ulubiony rodzaj)
sól

Do podania: jogurt naturalny, papryka w proszku, odcięte gałązki fenkułu oraz kilka listków rukoli


  1. Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs (najlepiej użyj robota, który zrobi to za Ciebie, zaoszczędzisz na czasie).
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż na niej warzywa. Dodaj ocet balsamiczny.
  3. W czajniku zagotuj wodę. 1 kubek ryżu wsyp do niedużego rondelka i zalej 2 kubkami wrzącej wody. Posól. Przykryj i gotuj na średnim ogniu.
  4. Polędwicę umyj i osusz papierowym ręczniczkiem. Pokrój w poprzek włókien na medaliony, a następnie rozgnieć je za pomocą pięści. Mięso nasmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem oraz curry i kardamonem, pamiętając tylko, aby nie przesadzić - mięso ma być delikatnie przyprawione. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż mięso z obu stron, dociskając je do powłoki patelni.
  5. W czasie smażenia mięsa, dopraw gulasz papryką, a następnie dodaj zmiksowane pomidory. Dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem,
  6. Rukolę oprósz lekko solą oraz polej sokiem z cytryny (niecała połowa). Wymieszaj i dodaj do gulaszu.
  7. Pod koniec gotowania ryżu posyp go z wierzchu papryką w proszku i skrop oliwą, a następnie przykryj z powrotem pokrywką.
  8. Gdy ryż i gulasz są ugotowane, a mięso usmażone, wyłóż gulasz do naczynia, w którym będziesz je podawać i ułóż na nim medaliony. Ozdób pokrojonymi łodyżkami fenkułu oraz resztką listków rukoli. Dodaj niewielką ilość jogurtu i posyp jeszcze papryką. Podawaj na ciepło z ryżem. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz