środa, 26 czerwca 2013

Pstrąg tęczowy na parze z ziołami

Jedzcie ryby!!! Nie bez powodu ludzie żyją najdłużej w krajach, gdzie spożywa się ich najwięcej. Są źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin. Rybka raz w tygodniu to naprawdę minimum. Aż mnie serce ściska, kiedy widzę, jak w wielu polskich jadłodajniach podaje się ryby usmażone w grubej panierce. Zapewniam Was, że nic wtedy po zdrowych tłuszczach, kiedy spożywamy je z dodatkiem mnóstwa tłuszczy nasyconych, zgromadzonych w panierce, a w dodatku jeszcze utlenionych. Oczywiście, czasem można, ale niech nie zastąpi nam to ryby pieczonej, grillowanej lub najlepiej gotowanej na parze. Świeże zioła i czerwony pieprz nadadzą jej aromatu, a cytryna wzmocni smak. Gorąco polecam.

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
2 filety pstrąga tęczowego (może być inna ulubiona ryba, np. filety z łososia czy sandacza)
4 plasterki cytryny
garść świeżych, ulubionych ziół ( u mnie mieszanka z szałwii ananasowej, macierzanki cytrynowej, oregano i  lubczyku)
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Na sałatkę:
2 spore garście sałaty (u mnie 50g batawii, z powodzeniem można zastąpić sałatą rzymską, lodową, insalatiną czy mixem sałat)
1 duża gałązka/opakowanie pomidorków koktajlowych
zielone oliwki (ok. 75g po odsączeniu)
125g  sera typu greckiego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka octu (jabłkowy, balsamiczny lub z białego wina)


  1. Umyj i osusz filety z ryby. Umieśc je w naczyniu do gotowania na parze. Delikatnie dopraw solą i pieprzem, połóż na każdym filecie po 2 plasterki cytryny oraz zioła. Oprósz czerwonym pieprzem i skrop oliwą. Gotuj na parze, aż mięso się ugotuje.
  2. W czasie, gdy ryba się gotuje, przygotuj sałatkę. Umyj i osusz sałatę, a w razie potrzeby porwij na mniejsze kawałki. Pokrój ser w kostkę, a oliwki i pomidorki poprzecinaj na pół. Z oliwy, suszonego oregano oraz octu przygotuj dressing. Wszystkie składniki połącz ze sobą, a następnie zalej dressingiem i dokładnie wymieszaj.


2 komentarze: