wtorek, 13 listopada 2012

Spaghetti z dynią, mleczkiem kokosowym i orzeszkami arachidowymi

Wybaczcie ten zastój na blogu. Sporo pracy, wyjazd do Warszawy, a potem leżenie pod kołdrą z wysoką gorączką... Jeśli tym razem nic nie stanie na przeszkodzie i urzeczywistnię choć część z całej masy moich pomysłów, już za kilka dni będzie więcej przepisów. Tymczasem przedstawiam Wam nieskomplikowany przepis na makaron. Sezon dyniowy jeszcze trwa, więc trzeba go w pełni wykorzystać. Marzy mi się w przyszłości ogródek, w którym oprócz innych wspaniałości, będą rosły dynie...


SKŁADNIKI (na ok. 5 porcji):
  •  400g makaronu Spaghetti
  • 1100g dyni (po obraniu i wydrążeniu)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szkl. białego wina
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • 250 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego)
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • rozmaryn (świeży lub suszony)
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • ok. 100g orzeszków arachidowych (niesolonych)

  1.  Dynię pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie i maśle, aż lekko zmięknie.
  2. Dodaj wino, mleczko kokosowe i bulion. Całość trzymaj na niewielkim ogniu, aż dynia zmięknie (ale się nie rozpadnie do końca) i powstanie dość gęsty pomarańczowy sos.
  3. Dodaj curry, cynamon, rozmaryn, ocet balsamiczny i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszaj i zdejmij z ognia.
  4. Makaron ugotuj al dente, wymieszaj z sosem. Posyp pokrojoną natką pietruszki oraz orzeszkami. Podawaj na ciepło



1 komentarz:

  1. Ach! Co za idiotyczny pomysł oglądać te zdjęcia o takiej godzinie! Zaraz idę spać, a tu przed snem takie widoki... Ale obiecuję, postaram się dzielnie czekać jutrzejszego śniadania :) A to danie z chęcią przygotuję na obiad w weekend!

    OdpowiedzUsuń