niedziela, 18 listopada 2012

Heston Blumenthal at home

Jak już niektórzy z Was zapewne wiedzą z facebook'a, na warsztatach w Latającym Talerzu, o których pisałam jakiś czas temu, wygrałam książkę kucharską, (ufundowaną przez księgarnię Books For Cooks),  słynnego angielskiego szefa kuchni z restauracji The Fat Duck, jednej z najlepszych na świecie. Heston Blumenthal uważany jest za wielkiego eksperymentatora kulinarnego. Doskonale zna się na technikach obróbki żywności. Zajmuje się kuchnią molekularną, czyli taką, która wykorzystuje wiedzę naukową do otrzymywania czystego smaku zaskakującymi metodami. W książce proponuje zarówno wykwintne dania,  jak i potrawy stosunkowo proste. Wszystko prezentuje się natomiast tak, jakby było podane w renomowanej restauracji. Znajdziemy też przepisy z użyciem metody sous-vide.
Książka zaczyna się wprowadzeniem na temat smaku, jego odczuwania, reakcji naszego ciała oraz istocie poszczególnych smaków w potrawach. Następnie przybliża nam jak przygotowywać zapasy i proponuje kilka przepisów. Potem cała masa potraw, od zup i sałatek zaczynając, przez mięsa, makarony, ryże, sery, kończąc na lodach, deserach, przekąskach i... drinkach. Na końcu znajdziemy krótki przewodnik po sprzęcie kuchennym i składnikach oraz poradnik, jak właściwie tej książki używać.

Na zdjęciu (od lewej): ja, organizator warsztatów oraz fundatorka nagrody

A poniżej kilka zdjęć z książki:




Technika sous-vide





5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jak przyjedziesz, to razem coś z niej zrobimy :P

      Usuń
  2. A ja mogę zostać Waszym testerem (zgodzę się to robić bezpłatnie, tak po znajomości) żebyś przypadkiem nie wrzuciła na bloga czegoś, co nie nadaje się do jedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. 26 year-old Desktop Support Technician Estele Rowbrey, hailing from Baie-Comeau enjoys watching movies like Song of the South and Metal detecting. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Ferrari 330 P3. zobacz tutaj

    OdpowiedzUsuń