wtorek, 6 listopada 2012

Sernik chałwowy z malinami

Sernik ten przygotowałam dla rodziny, która przyjechała na Wszystkich Świętych. Jest nieskomplikowany, a zarazem bardzo dobry. Wierzch z początku miała zdobić polewa chałwowa, ale ze względów estetycznych użyłam malinowej, która doskonale równoważy smaki.

Przepis na bazie fistaszkowo-czekoladowego sernika Nigelli Lawson z książki "KUCHNIA Przepisy z serca domu"


SKŁADNIKI:
(Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową)

- Na spód:
·         225g ciasteczek Digestive
·         100g gorzkiej czekolady (ok 74% kakao)
- 1-2 łyżki masła

- Na nadzienie:
·         500g serka śmietankowego do serników
·         3 jajka
·         3 żółtka (z białek można przygotować bezy)
·         75g miałkiego cukru
·         125 ml kwaśnej śmietany
·         250 g chałwy
- olejek waniliowy

Dodatkowo:
- pudełko malin (świeżych lub mrożonych)
 - 3-4 łyżki cukru

Ponadto: tortownica o średnicy 23cm


1.    Ciasteczka Digestive zmiksuj. Jeśli masz dobry mikser, od razu dodaj czekoladę i masło, aby połączyły się z ciasteczkami w jedną zbitą kulę. Jeśli nie, rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej, a dopiero po tym dodaj do ciasteczek aż połączą się w jedną kulę. Przełóż ciasto do tortownicy i wylep dno oraz dolną część boków równą warstwą. Wstaw do lodówki i zajmij się nadzieniem.
2.    Wszystkie składniki na nadzienie z wyjątkiem chałwy zmiksuj na gładką masę. Następnie rozgnieć chałwę na jednolitą masę i dodaj do ciasta. Wylej masę na spód w tortownicy i piecz godzinę w 170°C, ale już po 50 min sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Wierzch – i tylko wierzch – powinien być ścięty i suchy. Nie wyjmuj ciasta z piekarnika bezpośrednio po upieczeniu. Daj mu posiedzieć w ciepłym, delikatnie otwartym piekarniku, aby nie opadło.
3.    Teraz czas na przygotowanie pomady.Maliny zagotuj w garnuszku z cukrem, aby uzyskać mus owocowy. Następnie przetrzyj je przez sitko w celu pozbycia się pestek. Posmaruj musem wierzch sernika i wstaw do lodówki na noc, ewentualnie na kilka godzin.
4.  Przed podaniem wyjmij z lodówki, by się lekko ogrzał, co ułatwi wyjęcie go z tortownicy i sprawi, że stwardniała czekolada zmięknie i spód nie będzie trudny do pokrojenia. Nie trzymaj jednak sernika w cieple zbyt długo.
 









3 komentarze:

  1. Chałwa i maliny - to brzmi cudownie! Olgo, ten sernik musi smakować wspaniale!
    Pozdrawiam Cię - pysznie tutaj:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam sernik chałwowy, z polewą chałwową - pyszny był. Z malinami musi smakować bardziej świeżo, a wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z malinami jest co prawda mniej chałwowy, ale nie jest dzięki nim mdły i zbyt słodki

      Usuń