środa, 27 marca 2013

Keks idealny

Przepis na to ciasto moja mama dostała kilka lat temu od mojej Cioci. I tak oto keks wszedł do wielkanocnej tradycji w mojej rodzinie, stając się niemożliwym do pominięcia na świątecznym stole. Zawsze keks kojarzył mi się z tymi kupnymi, z mnóstwem kandyzowanych owoców, które nadawały mu sztucznego smaku. Dopiero ten przepis pozwolił odkryć mi to ciasto na nowo. Póki nie zrobicie, nie przekonacie się, że keks może być naprawdę smaczny !!!
A tymczasem kończę spisywać wielkanocną listę zakupów. W tym roku zajmuję się wypiekami oraz świątecznym obiadem. Jeszcze przed Świętami postaram się wrzucić przepis na pyszny sernik na migdałowym spodzie Amaretto. Pozdrawiam Was i życzę miłych i owocnych przygotowań.


SKŁADNIKI (na keksówkę o długości ok. 30cm)
200g masła o temperaturze pokojowej
250g mąki pszennej
1 płaska lyżeczka proszku do pieczenia
200-250g cukru
trochę ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
2 łyżki spirytusu
szczypta soli
5 jajek
skórka otarta z 1 cytryny
bakalie (u mnie pokrojone migdały, suszone morele, suszona żurawina i rodzynki)

Dodatkowo:
lukier
kandyzowana skorka pomarańczy

  1. Bakalie obtocz w 1 łyżce mąki. Resztę mąki dokładnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia i odstaw na bok.
  2. Masło utrzyj z cukrem za pomocą gałki, a następnie stopniowo, ciągle ucierając dodawaj pozostałe składniki. Na koniec dodaj bakalie. Ciasto powinno być dosyć gęste.
  3. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej ciasto. Piecz w 160stC przez
    ok. 1h 30min, ale już wcześniej kontroluj metodą suchego patyczka, czy ciasto jest upieczone. Podczas pieczenia powinno zrobić się pęknięcie na środku. Nie oznacza ono jednak, że ciasto jest gotowe.
  4. Gdy keks już ostygnie, polej go lukrem i posyp z wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczy.




2 komentarze: