środa, 13 marca 2013

Gulasz wieprzowy z chorizo i soją

Muszę przyznać, że gulasz ten robiłam już jakiś czas temu, ale zapodział się gdzieś wśród sterty pozycji czekających cierpliwie w kolejce na wrzucenie na bloga. Był środek zimy, która rozhulała się w najlepsze, więc chodziły za mną gęste zupy oraz gorące dania jednogarnkowe. W takich chwilach lubię kuchnię polską, bo doskonale nadaje się na mrozy i ciemne wieczory. Jednak gdy przychodzi lato wolę klimaty śródziemnomorskie, lekkie dania, dużo świeżych warzyw i owoców, często przed chwilą zerwanych w ogródku. Teraz jednak, gdy zima zdaje się nie chce jeszcze odejść, mój zimowy przepis na gulasz jest wciąż aktualny. W przepisie jest soja, ale zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy mają ochotę moczyć ją całą noc, a potem gotować Bóg wie ile, aż w końcu będzie dobra do spożycia. Jako substytut proponuję chociażby ciecierzycę z puszki.


SKŁADNIKI:
700g wieprzowiny (według mojej mamy na gulasz najlepiej nadaje się łopatka)
300g chorizo
1 płaska łyżka mąki
2-3 czerwone cebule, posiekane
6 niedużych ząbków czosnku (nie obieraj ich)
200ml wytrawnego czerwonego wina
2 nieduże cukinie
1 puszka pomidorów
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 listki laurowe
1,5 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
120g soi, najlepiej jednorocznej (można z powodzeniem zastąpić ciecierzycą z puszki)
sól, pieprz
oliwa
świeży rozmaryn

  1. Jeśli zdecydujesz się na soję, zalej ją dużą ilością wrzątku i namocz w nim przez ok. 12h. Następnie przepłucz ją pod bieżącą wodą i gotuj w dużej ilości wody do miękkości. 
  2. Mięso wieprzowe pokrój w dużą kostkę. Dokładnie wysusz papierowym ręczniczkiem. Oprósz solą i pieprzem oraz obtocz w 1 płaskiej łyżce mąki. Chorizo pokrój w półplasterki lub całe plasterki.
  3. W głębokiej patelni (u mnie grillowa) rozgrzej oliwę. Dodaj cebule, a po chwili chorizo oraz wędzoną paprykę. Gdy chorizo puści aromaty, dodaj wieprzowinę i obsmaż kawałki z każdej strony.
  4. Cukinie podkrój w półplasterki i wrzuć na patelnię
  5. Teraz całość zalej winem. Wrzuć listki laurowe i ziele angielskie oraz nieobrane ząbki czosnku. Gdy wino zacznie odparowywać, dodaj pomidory z puszki i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Duś pod przykryciem, aż potrawa przejdzie aromatami, a mięso będzie kruche. Na koniec dodaj soję/ciecierzycę i jeszcze chwilę duś całość.
  7. Podawaj ze świeżym rozmarynem w towarzystwie pieczywa, kaszy czy ziemniaków.


1 komentarz: