poniedziałek, 14 stycznia 2013

Sałatka z buraków i gruszki

Do tej pory jadłam tylko gotowane buraki. Czy to na ciepło, czy na zimno, na słodko lub nie, tarte lub w kawałkach, piklowane w occie... Wersja, którą Wam teraz prezentuję jest znakomita. Jak dla mnie, to buraki w nowej odsłonie - starte na surowo. Wydaje mi się, że są wtedy bardziej wyraziste, nie wspominając o cudownej, chrupkości. W połączeniu z gruszką i dressingiem cytrynowo-rozmarynowym tworzą lekką, wspaniałą sałatkę. Polecam jako dodatek do mięs.

SKŁADNIKI:
2-3 buraki (po ok 200g)
2 duże dojrzałe gruszki
1 porcja dressingu cytrynowo-rozmarynowego z przepisu poniżej
  1. Zetrzyj buraki i gruszki na tarce, myjąc i obierając je uprzednio, a z gruszek pozbywając się gniazd nasiennych. Wymieszaj ze sobą.
  2. Polej dressingiem, wymieszaj i przed podaniem zostaw na ok. 15 minut.
  3. Jeśli to potrzebne, dodaj jeszcze trochę soli i pieprzu

Przepis pochodzi z książki Tima Mälzera "Born to cook 2"



dressing cytrynowo-rozmarynowy:
1 cytryna (najlepiej bio)
szczypta soli
pieprz
1 płaska łyżeczka cukru
6-8 łyżek oliwy (lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia)
1 gałązka świeżego rozmarynu


  1. Sparz cytrynę wrzącą wodą, zetrzyj skórkę i wymieszaj z wyciśniętym sokiem
  2. Dodaj sól, pieprz i cukier. Dodaj oliwę i wymieszaj.
  3. Oderwij listki rozmarynu i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do dressingu. Dokładnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz