poniedziałek, 21 stycznia 2013

Polędwiczki w szynce parmeńskiej na grzybowym pappardelle

Od kiedy gotuję, przestałam mieć problem z wymyślaniem prezentów dla mojej rodziny. Zwykle na specjalne okazje piekę torty. Pod choinkę mojemu bratu podarowałam duży słoik ciasteczek z masłem orzechowym oraz czekoladowe mieszadełka do rozpuszczania w gorącym mleku. Dla Babci przygotowałam obiad. Krem z korzenia pietruszki, polędwiczki wieprzowe zapiekane owinięte w szynkę wolno dojrzewającą ze świeżym rozmarynem, podane na grzybowym pappardelle razem z marchewkami gotowanymi na sztorc. Proste, a zarazem wykwintne smaki - idealne dla naszych babć i dziadków. Do tego ładny kwiatek w doniczce i uśmiech na twarzach naszych najbliższych gwarantowany. Jeśli jeszcze nie złożyliście Waszym babciom życzeń, zaraz je odwiedźcie bądź chwyćcie za telefon. Te kilka miłych słów ma naprawdę niewyobrażalną wartość, czasem nawet łza się w oku zakręci. A jutro dzień dziadka, nie zapomnijcie!


SKŁADNIKI (na 4-5 porcji):
Na mięso:
polędwica wieprzowa o wadze ok. 0,5kg
ok. 150g cienkich plasterków szynki parmeńskiej (lub innej wolno dojrzewającej)
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
pieprz
oliwa
80ml białego wina

Na sos grzybowy:
0,5kg pieczarek lub innych grzybów
1 duża cebula (posiekana)
2 ząbki czosnku (obrane i wyciśnięte)
3-4 duże łyżki gęstej śmietany

250g makaronu pappardelle

  1. Polędwicę umyj, a następnie pokrój w poprzek na kawałki o grubości ok. 2cm. Natrzyj mięso świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie dodawaj soli, bo szynka jest słona. Zaiń każdy kawałek mięsa w plaster szynki i przekłuj wykałaczką, aby się nie rozpadło.
  2. Nagrzej piekarnik do temp. 180ºC. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć listki oberwane z gałązek rozmarynu. Podsmaż polędwiczki chwilę, ale tylko z wierzchu. Wsadź mięso do naczynia żaroodpornego. Patelnię opłucz białym winem i polej nim mięso. Piecz pod przykryciem naczynia 15-20min.
  3. Pieczarki umyj i odetnij końcówki, w razie potrzeby obierz grzyby. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Wrzuć pieczarki i dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu, aż będą zdatne do jedzenia. Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i podgrzej.
  4. Ugotuj makaron al dente i dokładnie wymieszaj z sosem. Rozłóż go na talerze i wyłóż na wierzch upieczone polędwiczki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz