środa, 9 stycznia 2013

Biszkopt cytrynowy z korzennym musem jabłkowym

Jest to niewątpliwie lekkie ciasto, które przygotowałam z okazji urodzin bliskiej mi osoby na specjalnej diecie. Delikatny biszkopt z przepisu Natchnionej, z którego ostatnio korzystam, z nutką cytryny, obficie nasączony, przełożony domowym musem jabłkowym. Uwieńczeniem jest dekoracja ze świeżych owoców, polanych rozpuszczonym dżemem morelowym. Polecam wszystkim na diecie, którzy nie mogą wyobrazić sobie swoich urodzin bez tortu, a także wszystkim innym.



SKŁADNIKI:

Na biszkopt:
8 jajek (z lodówki)
200g cukru
8 łyżek mąki (130g)
5 łyżek mąki ziemniaczanej (90g)
1 łyżeczka sody
skórka z 1 cytryny
olejek cytrynowy

Na korzenny mus jabłkowy:
ok. 1,5 kg jabłek (gatunki o miękkim miąższu)
1 łyżka (lub więcej) świeżo startego korzenia imbiru
1 roztarta kora cynamonowa (lub zwykły cynamon w proszku)
opcjonalnie: trochę cukru (zależnie od rodzaju jabłek)



  1. Upiecz biszkopt: Nagrzej piekarnik do 180ºC. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywna pianę. Stopniowo dodawaj żółtka, delikatnie mieszając, aby połączyły się z pianą. Dodaj cukier i wymieszaj. Na końcu dodaj przesianą mąkę, dokładnie wymieszana przed tym z sodą. Dodaj skórkę z cytryny i kilka kropel olejku cytrynowego.
  2. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Piecz biszkopt 30-35min.
  3. Przygotuj mus jabłkowy: Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Trzymaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną i zaczną się rozpadać Dodaj sok z cytryny. Aby nie było grudek, możesz zmiksować mus. Dodaj imbir i korę cynamonową oraz cukier (o ile go potrzeba).
  4. Przekrój biszkopt n 3 części i każdą nasącz wodą z sokiem cytryny, z likierem cytrynowym lub z wódką cytrynową. Przełóż musem owocowym i udekoruj według uznania (u mnie kawałki jabłek i cytryn oblane rozpuszczonym dżemem morelowym z 1 łyżką masła.






1 komentarz: