niedziela, 9 grudnia 2012

Różą pachnące...

Zanim na dobre zabiorę się za pierniki i pierniczki, rogaliki, orzechowce, makowce i inne wypieki pachnące w całym domu przyprawami korzennym, przedstawiam Wam ostatni wypiek nieświąteczny, pozwalający powrócić myślami do smaków lata. Mam na myśli oczywiście ciasto różane, ktorego produkcję krok po kroku możecie prześledzić na większej niż zwykle ilości zdjęć. Jego konsystencja jest lekka niczym płatki róży dostojnie opadające na ziemię. Udało mi się jeszcze znaleźć kwiat róży w ogrodzie, zanim zamarzł na dobre. Wspaniałe biszkopty z przepisu mojej bezglutenowej rówieśniczki Weroniki (www.natchniona.pl), nasączone wodą różaną, przełożone bitą śmietaną i różaną konfiturą. Całości dopełnia masa marcepanowa własnej produkcji (na bazie przepisu ze strony www.domowe-wypieki.pl), której resztki aż miło było potajemnie wyjadać z lodówki. Gorąco polecam, ale i ostrzegam, szybko znika :)

PS: Pisząc ten post zdałam sobie sprawę, że nie zapisałam proporcji składników w moim notesie. Na szczęście moi rodzice nie wyrzucają walających się po kuchni małych, zamoczonych, pogniecionych karteczek, na których czasem czynię moje zapiski i wszystko znalazłam na kuchennej półce.  Uff...







SKŁADNIKI:

Na 2 biszkopty (wszystkie składniki weź podwójnie):
-3 jajka
-80g cukru
-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 łyżki mąki pszennej

 Na nadzienie:
-300g konfitury różanej (ja dałam różaną marmoladę wymieszaną z utartymi z cukrem płatkami róży)
-500 ml śmietanki kremówki
-1 łyżka cukru pudru
-woda różana

Na masę marcepanową (może być gotowa, ale ona jest słodsza)
-250g migdałów
-200g (lub więcej) cukru pudru
-1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
-2 łyżki wody różanej (lub po 1 wody różanej i likieru)
-opcjonalnie: 1 łyżka soku z buraków (do zabarwienia)


  1. Aby przygotować masę marcepanową, zalej migdały wrzątkiem i trzymaj je w nim co najmniej 5 minut. Następnie obierz je ze skórek, powinna schodzić łatwo. W przeciwnym razie, potrzymaj je jeszcze trochę w gorącej wodzie. Obrane migdały wysusz na ściereczce, a następnie zmiksuj, do uzyskania gładkiej masy (kruchej, ale dającej zlepić się w kulkę). Do masy migdałowej dodaj resztę składników na marcepan i porządnie zagnieć. Jeśli byłoby zbyt rzadkie, dodaj cukru pudru. Owiń folią i przechowuj w lodówce.
  2. Upiecz biszkopty. Nagrzej piekarnik do 190ºC. Najpierw przygotuj 1 biszkopt, a potem drugi. W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder, a potem żółtka, dokładnie, ale delikatnie mieszając łyżką, by nie zniszczyć piany. Następnie dodaj 2 rodzaje mąki wymieszane uprzednio z sodą i przesiane przez sitko. Znów dokładnie i delikatnie wymieszaj łyżką. Piecz ok. 10 minut na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia. Te same czynności powtórz dla drugiego biszkopta.
  3. Nasącz biszkopty wodą mineralną wymieszaną z wodą różaną i opcjonalnie syropem owocowym lub sokiem.
  4. Jeden z biszkoptów posmaruj konfiturą różaną. Kremówkę ubij, a następnie dodaj cukier puder i wodę różaną. Odłóż ok 1/5 tak powstałej masy.. Pozostałą częścią wysmaruj powierzchnię pokrytą konfiturą, a następnie przykryj drugim biszkoptem. Tego wysmaruj z kolei pozostawioną 1/5 ubitej kremówki.
  5. Rozwałkuj masę marcepanową. Najbezpieczniej robić to na papierze do pieczenia przez papier do pieczenia. Mamy wtedy gwarancję, że marcepan nie ulegnie rozerwaniu. Możesz wałkować partiami. Pokryj wierzch ciasta. Nie zużyjesz całej masy marcepanowej, resztę owiń z powrotem folia i wsadź do lodówki, albo zjedz od razu..
  6. Ciasto trzymaj w lodówce.
 
















1 komentarz: