czwartek, 14 stycznia 2016

Pieczony łosoś z sosem romesco, kuskusem i sałatką z kopru włoskiego


W zeszłym roku znalazłam pod choinką książkę The Kinfolk Table. To wydany przez twórców amerykańskiego magazynu zbiór opowieści o ludziach i ich przepisów, opatrzony przepięknymi zdjęciami. Każdy dzieli się swoją filozofią, podejściem do życia i domowym przepisem, Przewracając kolejne kartki przyglądam się uśmiechniętym dzieciom, dumnym rodzicom, a to dlatego, że są razem, że się nigdzie nie spieszą i adorują swoje życie. Nasuwa się refleksja, czy żyjemy w sposób właściwy. Czy nie brakuje nam spokoju, zwolnienia, aby zauważyć, jak zmieniają się pory roku i ludzie wokół. Czy potrafimy razem z przyjaciółmi cieszyć się z dobrego jedzenia i swojego towarzystwa.

Poniższy przepis, choć pozmieniany przeze mnie, pochodzi właśnie z tej książki, a jego autorem jest chef z Danii Steve Momsen. Rzadko korzysta z przepisów, jedynie podczas pieczenia. Zachęca innych do wyjścia poza ich ramy i gotowania po swojemu albo modyfikowania tych najciekawszych. Z racji tego, że nie lubię smażonego łososia, upiekłam go według tego sposobu, co w przepisie na makaron soba z warzywami i łososiem <klik>. Z mojego stażu w restauracji z kuchnią marokańską przypomniałam sobie piękny zapach kuskusu ze szczyptą cynamonu i wykorzystałam to jako dodatek. Całości dopełnia król tego dania, czyli sos romesco z pieczonej papryki i pomidorów, z prażonymi migdałami, świeżym rozmarynem i bazylią, a koper włoski dodaje orzeźwienia

Składniki: (na 2 porcje)
ok. 400g filetu łososia 
6 łyżek jasnego sosu sojower
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z limonki lub cytryny

Na sos romesco:
2 duże czerwone papryki
1 pomidor
1/4 szkl migdałów
1-2 gałązki świeżego rozmarynu
kilka listków świeżej bazylii (polecam tzw. bazylię wieloletnią, ma wspaniały smak)
1 ząbek czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
ewentualnie odrobina soku z cytryny
oliwa

Na sałatkę:
1 koper włoski
1 jabłko
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka miodu
sok z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie: kilka listków trybuli lub kolendry

1/2 szkl kuskusu, najlepiej razowego
po szczypcie: cynamonu, kurkumy i chili
1 łyżka oliwy
sól

  1. Przygotuj marynatę do łososia z sosu sojowego, syropu klonowego i soku z cytryny. Oskrobane z łusek i umyte filety zanurz w marynacie i odstaw na bok.
  2. Migdały wysyp na blachę przykrytą papierem do pieczenia i upraż w 170stC przez kilkanaście minut, aż czuć będzie piękny zapach, a one lekko się zarumienią.
  3. Podkręć temperaturę w piekarniku do 230stC. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową. Papryki pokrój na 4 części, usuwając pestki, białe części i ogonek. Pomidora przekrój na pół. Obsyp warzywa solą i polej oliwą. Dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę z folią. Piecz ok. 15-20 minut, w połowie zamieszaj. Po upieczeniu dołóż do warzyw rozgnieciony ząbek czosnku, zawiń boki folii, aby przykryła warzywa  i pozostaw w otwartym piekarniku (to ułatwi zdjęcie skórki z papryki). 
  4. W misie blendera umieść upieczone i obrane papryki, pomidora i czosnek. Dodaj listki rozmarynu, bazylię, migdały i ze 2 łyżki oliwy. Zmiksuj, po czym dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  5.  Łososia upiecz w 190stC ok. 15-20 minut, od czasu do czasu polewając marynatą. 
  6. Kuskus wymieszaj z przyprawami, oliwą i solą i zalej gorącą wodą, po czym przykryj talerzykiem i odczekaj kilka minut. 
  7. Koper włoski (białą i zieloną część) zetrzyj na mandolinie lub pokrój nożem. Dodaj pokrojone w słupki jabłka. Oliwę wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny i dodaj do sałatki. Całość dopraw pieprzem, dodaj listki z kopru włoskiego i opcjonalnie trybulę lub kolendrę. 
  8. Łososia podawaj z sosem i kuskusem oraz sałatką. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz