niedziela, 27 lipca 2014

Pomidorowe curry z łososiem


Taki szybki post, jak i szybkie jest to danie. Wystarczy kilka składników, kilka chwil i mamy obiad dla rodziny. Możecie dorzucić do tego jakieś warzywa albo łososia zastąpić kurczakiem. Kombinujcie z tym, co akurat macie w lodówce. tu nie ma żadnej filozofii. Pozdrawiam ze słonecznej Gdyni :)

SKŁADNIKI (4 porcje):
800g filetu łososia bez skóry
1 cebula
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki curry
kilka liści curry (opcjonalnie)
400ml passaty pomidorowej (można w zamian zmiksować 1 puszkę pomidorów pelati)
sól i pieprz
olej do smażenia (np. rzepakowy)
2 torebki ryżu basmati

Sałatka:
100g roszponki
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy limonki
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki musztardy dijon


  1. Posiekaj cebulę, pokrój łososia w kostkę o boku ok. 2 cm. W moździerzu rozetrzyj kmin rzymski, kolendrę, cayenne i curry. Ugotuj ryż (w czasie gdy on się gotuje, przygotujesz resztę).
  2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę. Wrzuć roztarte przyprawy oraz liście curry i podsmaż, aby puściły aromat.. Na patelnię wlej passatę pomidorową i gotuj ją przez chwilę, dodaj trochę wody, aby sos nie był zbyt gęsty. Dopraw solą i pieprzem, po czym wrzuć kawałki łososia i gotuj je w pomidorowym sosie, aż będą gotowe do spożycia. Dopraw ewentualnie jeszcze solą.
  3. Wymieszaj ze sobą oliwę, sok z limonki, miód i musztardę i połącz dressing z roszponką.
  4. Łososia podawaj z ugotowanym ryżem i sałatką. Smacznego!
Moja wersja przepisu z książki Bila Grangera "Nakarm mnie"

2 komentarze: