poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Tagliatelle z kalarepką, szynką parmeńską, smażoną gruszką, tymiankiem oraz sosem z suszonych pomidorów i pestek dyni

Uważam, że długi makaron powinno się jeść w samotności, w zaciszu własnego domu. Kiedy zdarza mi się zamówić w restauracji tagliatelle czy spaghetti z wymyślnym sosem, potem tylko przeklinam się za ten wybór. Trzeba się nieźle napocić, wywijając widelcem we wszystkie strony i obracając go na łyżce miliard razy wokół własnej osi, by w końcu i tak uzyskać marny efekt, w postaci dwóch (w najlepszych wypadku) nitek makaronu, które, o ile nie spadną w czasie wędrówki w powietrzu, trafią do mojej buzi. W domu przynajmniej nie muszę troszczyć się o to, jak wyglądam w czasie jedzenia i bez najmniejszego skrępowania z głową przy talerzu rozkoszować podniebienie kompozycją smaków. Cóż jednak z tego wszystkiego, kiedy i tak, po tym jak obiecam sobie, że makaronu w restauracji nigdy już nie zamówię, to właśnie ten typ dania wybieram ponownie, by rozpocząć męczarnię od nowa...

Pomysł na kalarepkę jako dodatek do makaronu zaczerpnęłam z wizyty w mojej ulubionej Fabryce (nie trzeba pytać, co tam jadłam :P). Podduszona na oliwie nabiera delikatnego smaku, wciąż pozostając lekko chrupka. Podsmażona gruszka z tymiankiem uwieńcza dzieło, poprzez dodanie do niego słodyczy i miękkości, stając tym samym w opozycji do kalarepki. Przepis naprawdę wart wypróbowania.

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
60g pestek dyni, uprażonych na suchej patelni i lekko ostudzonych
6 suszonych pomidorów w zalewie
1/2 szkl ciepłego bulionu + ewentualnie więcej do dolewania (można  zastąpić osoloną wodą z gotowania makaronu)
1 kalarepka
3-4 plasterki szynki parmeńskiej
160g makaronu tagliatelle
1 gruszka
kilka gałązek świeżego tymianku
Parmezan
oliwa z oliwek
masło
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Zmiksuj ze sobą bulion, suszone pomidory i pestki dyni, uzyskując sos.
  2. Obierz kalarepkę i zetrzyj na cienkie, nie za duże plasterki bądź szersze paseczki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj kalarepkę, dopraw solą i duś pod przykryciem, aż trochę zmięknie.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron al dente.
  4. Pokrój gruszkę w grube plastry i obsmaż z obydwu stron na odrobinie masła, dodając część świeżego tymianku.
  5. Przygotowany wcześniej sos przełóż na patelnię z kalarepą i dodaj makaron oraz porwaną szynkę. Całość wymieszaj i chwilę podsmaż. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.
  6. Przełóż makaron na talerze, na wierzchu połóż plasterki gruszki, resztę tymianku, a całość obsyp Parmezanem i skrop oliwą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz