wtorek, 15 kwietnia 2014

Ciasto klementynkowe


Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Staram się przeżywać je duchowo, już od Wielkiego Czwartku, przez Wielki Piątek, by w końcu w  Wielką Sobotę późnym wieczorem z radością zaśpiewać Alleluja! Pan zmartwychwstał !

Co roku z utęsknieniem myślę o potrawach, jakie znajdą się na wielkanocnym śniadaniu z najbliższymi. Niektóre z nich mam okazję spożywać tylko w tym szczególnym okresie, ale to sprawia tylko, że jeszcze bardziej smakują :) I tak tradycyjnie na stole w moim domu znajdą się: żurek z białą kiełbasa, jajkiem i twarogiem, sałatki, jajka faszerowane wędzonym łososiem, najlepszy mięsny pasztet mojej Babci oraz moja wegańska wersja, ćwikła w słoiku, którą będę wyjadać łyżeczką. Uwieńczeniem będą wypieki: baba drożdżowa, keks (keks idealny), mazurek z mnóstwem suszonych owoców, pianką i gorzką czekoladą na korzennym spodzie oraz pascha. Nieskomplikowanie, tradycyjnie, tak właśnie, jak być powinno. I choć kilka dni temu zadałam sobie pytanie, czemu właściwie zaczynamy od żurku, skoro to danie raczej obiadowe, to zaraz przyszła myśl, że to przecież rodzinna tradycja, którą trzeba przyjąć i traktować jako świętość.

Gdyby ktoś nie miał jeszcze pomysłu na świąteczne ciasto, polecam ten przepis. Potrzeba do niego niewiele składników, a efekt jest niesamowity. To kolejny dowód na to, że Nigella to mistrzyni domowych wypieków.

SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy ok. 21cm)
4-5 klementynek (ok.375g) (ważne, żeby było to klementynki), najlepiej odmiany bezpestkowej
6 jajek
150g cukru
250g zmielonych migdałów, najlepiej nieobranych
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia


  1. Umyj klementynki i w całości (nieobrane) gotuj przez 2 godziny w wodzie, pod przykryciem. Po tym czasie wyjmij je z wody i odstaw do ostudzenia. Następnie przetnij owoce na pół i wyjmij ewentualne pestki. Zmiksuj mandarynki blenderem.
  2. Do mandarynkowej pulpy dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
  3. Płynną masę przelej do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą bądź kaszą manną formy.
  4. Piecz ok. 1 godziny w 175stC do suchego patyczka. W czasie pieczenia kontroluj ciasto i gdyby się zbytnio z wierzchu przypiekało, przykryj je folią aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz. Smacznego!
Przepis autorstwa Nigelli Lawson

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz