czwartek, 5 grudnia 2013

Gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami

Zrobiłam już w swoim życiu trochę przepisów Jamie'go, z różnych jego książek. Zdarzało się, że zawodziły, inne były całkiem fajne. Ten gulasz z pewnością należy do tych drugich. Już na początku duszenia wydzielały się z niego wspaniałe aromaty, jednak po wrzuceniu suszonych śliwek potrawa nabiera tak wspaniałego smaku, że ciężko oderwać się od garnka, szczególnie, że jestem miłośniczką duszonych, jednogarnkowych potraw z dużą ilością warzyw i sosu, w którym kryje się tysiąc aromatów.

Gulasz wielu Polakom kojarzy się zapewne z mięsem w sosie bez ani grama warzyw. Niech to nie zrazi Was do tej wspaniałej potrawy. U mnie w domu też taki kiedyś był. Jak dziś pamiętam scenę z mojego dzieciństwa, kiedy z Bratem na długo po czasie obiadu siedzieliśmy jeszcze przy stole, nie mogąc przełknąć: ja kaszy gryczanej, on gulaszu. Na ratunek przyszedł nam na szczęście nasz starszy Brat i pomógł zjeść zimny już obiad. Dziś nie jestem już takim wrogiem kaszy gryczanej. Do tego gulaszu podałam delikatniejszą wersję, bo niepaloną. Można podawać z ulubionym rodzajwm kaszy, ziemniakami czy ryżem, wedle uznania.

SKŁADNIKI (na 6 porcji):
oliwa
1,2kg surowej szynki wieprzowej bez kości, pokrojonej na kawałki
125ml czerwonego wytrawnego wina (Jamie pisze, że greckie)
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 duży por, umyty, przycięty i pokrojony w grube plasterki
2 czerwone papryki, bez nasion, grubo pokrojone
2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka przecieru pomidorowego
200g suszonych miękkich śliwek, wydrylowanych i grubo pokrojonych
sok z 1 cytryny (lub mniej)
mały pęczek świeżej natki pietruszki


  1. W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy na dużym ogniu. Dodaj wieprzowinę i obsmażaj ją, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż każdy kawałek będzie ze wszystkich stron złotawy. Jeśli garnek nie jest wystarczająco duży, należy obsmażać mięso partiami. 
  2. Dolej wino i ocet i duś całość przez 5 minut, aż objętość płynu zredukuje się o połowę. Wtedy przełóż wszystko do miski, a garnek znów postaw na ogniu.
  3. Wlej kolejną porcję oliwy i powoli smaż na niej marchew, paprykę i por z dodatkiem oregano przez 10-15 minut., od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny trochę zmięknąć.
  4. Przełóż mięso z powrotem do garnka z warzywami. Dodaj sporą szczyptę soli i pieprzu oraz przecier pomidorowy. Wlej do garnka tyle wody, aby pokryła wszystkie składniki. Wymieszaj.
  5. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego, przykryj garnek i duś potrawę ok. 2 godzin, aż mięso zacznie się rozpadać. Dodaj śliwki i gotuj całość bez pokrywki przez ok. 45 minut. Mięso do tego czasu powinno całkowicie zmięknąć, a sos zgęstnieć i wypełnić się aromatami.
  6. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj sok z cytryny i drobno posiekaną natkę. Podawaj, skrapiając dobrą oliwą extra vergine. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" autorstwa Jamiego Olivera

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz