środa, 4 września 2013

Penne z łososiem, w sosie śmietanowym z kaparami, oliwkami i suszonymi pomidorami


Pyszny, kremowy łosoś oraz mnóstwo dodatków, z których każdy jest wyrazisty i dodaje potrawie specyficznego smaku. Ciągle obiecuję sobie jakąś bardziej ambitną rybę niż łosoś, ale zwykle to na nim się kończy. Choć akurat w ty daniu, innej ryby sobie nie wyobrażam. Do makaronu dodałam posiekane listki szałwii ananasowej, która podczas mojej nieobecności osiągnęła niebywałe rozmiary. Nie jest to konieczny dodatek, gdyż nie jest to produkt powszechny, bez niej danie też jest smaczne.

SKŁADNIKI (na 3 porcje):
250g makaronu penne (lub rigatoni)
0,5 kg filetów z łososia, obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
200g kwaśnej śmietany (18%)
8-10 suszonych pomidorów w zalewie, pokrojonych na mniejsze kawałki + 2 łyżki oleju od pomidorów
70g zielonych oliwek, odsączonych, przekrojonych na połówki
1 łyżka kaparów, odsączonych
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka suszonego estragonu

Do podania:
garść orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
ziarna czerwonego pieprzu
posiekane listki szałwii ananasowej (opcjonalnie)
oliwa Extra Virgin


  1. W osolonej wodzie ugotuj makaron, pozostawiając trochę wody z gotującego się makaronu
  2. Oprósz kawałki łososia solą i czarnym pieprzem. Rozgrzej na patelni olej z pomidorów i usmaż na nim łososia. Dodaj suszone pomidory, suszony estragon i nasiona kopru włoskiego, chwilę podsmaż, a następnie dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i podgrzej.
  3. Dodaj oliwki i kapary. Wymieszaj.
  4. Jeśli sos nie jest płynny, możesz dodać trochę gorącej wody, pozostałej z gotowania makaronu. Połącz makaron z sosem. Każdą porcję obsyp piniolami, czerwonym pieprzem i listkami szałwii, a następnie skrop oliwą. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz