poniedziałek, 25 lutego 2013

Krem z pomidorów z grzankami

Prosta zupa, której smak w dużej mierze zależy od pomidorów. Możemy robić naprawdę świetną pomidorową, ale nie uzyskamy dobrego smaku, bez odpowiednich poidorów. Ja wybrałam te krajowe, niestety o tej porze roku nie ma co oczekiwać fajerwerków - są jakie są i już. Mimo tego była dobra, choć we wrześniu, kiedy będą moje ulubione pomidory, dojrzewające na słońcu, a nie w szklarniowej duchocie, zdradzę wam przepis na pomidorówkę mojej mamy - jest pyyyszna. Zawsze oczekuję na nią cały rok. Niemniej jednak tę także gorąco polecam. Jest to przepis baza autorstwa Jamiego Olivera, który dowolnie można modyfikować.


SKŁADNIKI (6-8 porcji):
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1,8 litra wywaru warzywnego
2 x 400-gramowe puszki podłużnych pomidorów
6 dużych dojrzałych pomidorów
mały pęczek świeżej bazylii
oliwa
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Na grzanki:
kilka kromek pieczywa razowego (najlepiej czerstwego i grubo pokrojonego)
1-2 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego oregano
1-2 łyżki oliwy

  1. Obierz marchewki i pokrój w grube plasterki. Selera pokrój w plasterki. Cebulę obierz i grubo posiekaj. Obierz czosnek i pokrój w plasterki.
  2. W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj drewnianą łyżką. Gotuj w ten sposób po lekko uchyloną przykrywką ok.10 minut, aż marchewka zmięknie, a cebula uzyska złocisty kolor.
  3. Dodaj wywar do warzyw w rondlu razem z pomidorami z puszki i pokrojonymi włącznie z zielonymi łodyżkami (nadają zupie niesamowity aromat) świeżymi pomidorami.
  4. Całość porządnie wymieszaj i zagotuj. Na niewielkim ogniu gotuj jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem.
  5. Dodaj do zupy oberwane listki świeżej bazylii. Przypraw zupę solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie zmiksuj i przed podaniem jeszcze przypraw w razie potrzeby.
  6. Aby zrobić grzanki grube plastry razowego pieczywa pokrój w kratkę. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekany czosnek i listki oregano. Smaż przez chwilę,  by czosnek i oregano wydzieliły aromaty. Wrzuć grzanki i smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będą suche i chrupiące. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Zupę proponuję podawać ze śmietaną, grzankami i świeżą bazylią.










3 komentarze:

  1. Tak zwyczajnie podziwiam,bo jesteś nadzwyczajna:)
    Aby to wyróżnić nominuję do liebster blog.
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wygląda tak pysznie, że aż chce się jeść. Z pewnością jest bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zupka :) Aż zgłodniałam :))

    OdpowiedzUsuń