czwartek, 21 lutego 2013

Waniliowa owsianka zapiekana z malinami i migdałami


I znów dopadła mnie choroba. Mało snu, lekki ubiór, odkryte uszy na wietrze i od razu są skutki. Może to znak, by w końcu zmienić swój styl życia? Wczoraj po napisaniu sprawdzianu z biologii, do którego uczenie się na ostatnią chwilę przysporzyło mi wiele niepotrzebnego stresu, wróciłam do domu i zasnęłam na prawie 3 godziny. Obudziłam się przed 14 i pomyślałam sobie tak: "Koniec z takim życiem, trzeba więcej spać, mniej się stresować, zwolnić, odpocząć, nie tracić czasu na niepotrzebne rzeczy, kosztem mojego zdrowia i samopoczucia. Muszę skupić się na tym co ważne i potrzebne". Wbrew pozorom nie jestem zapracowanym człowiekiem, dlatego tym bardziej uważam, że szkoda męczyć się bez powodu, kiedy ma się czas na to, by żyć inaczej.
A dziś za oknem świeci słońce, bijąc mi po oczach swoim jasnym światłem. Delikatne płatki śniegu unoszą się w powietrzu, białe czapy błyszczą się na dachach sąsiednich domów. Zima na moim osiedlu jest naprawdę urocza. Ulice i chodniki są białe, odśnieża się za pomocą łopaty, a nie ton piasku czy soli, od których robi się szaro, mokro i brzydko. Po ulicy przeszedł czarny kot, krocząc spokojnie, by nie zapaść się w puchu. Mój wybrał miejsce kolo kaloryfera, chyba nie zamierza dziś wychodzić, będę miała towarzystwo...
A skoro mam chwilę wytchnienia, zrobiłam sobie pyszne śniadanie. Owsianka waniliowa zapiekana z malinami i migdałami. Do tego zrobiłam jogurt waniliowy. Zjadłam siedząc na podłodze w moim pokoju, patrząc się w okno i widząc to, co przed chwilą opisałam. Polecam.


SKŁADNIKI (4 małe porcje lub 2 porcje śniadaniowe):
1 szkl. płatków owsianych (ja dałam błyskawiczne)
1 duże jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 szkl. pełnego mleka
szczypta soli
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 szkl. malin (mogą być mrożone)
70g płatków z migdałów
skróka otarta z 1/2 cytryny

do podania: jogurt lub sos waniliowy

  1. Płatki owsiane wymieszaj z mlekiem. Dodaj rozbełtane jajko wymieszane z jogurtem. Dodaj cukier, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii oraz cukier wanilionowy. Wymieszaj
  2. Całość rozlej do kokilek lub innych naczynek do zapiekania. Na wierzch  połóż maliny i zetrzyj skórkę z cytryny. Całość obsyp płatkami z migdałów.
  3. Zapiecz w 180°C przez 20min. Jedz na ciepło, polewając jogurtem waniliowym.




7 komentarzy: