sobota, 9 lutego 2013

Ciasteczka serowe w cukrze cynamonowo-kardamonowym

Dobre ciasteczka. Zaraz po upieczeniu mięciutkie, z mocno wyczuwalnym twarogiem, następnego dnia, po zamknięciu w szczelnym pudełku, stały się kruche, przypominając poniekąd ciasto francuskie. Dowodem na to, że ich smak jest niebanalny może być fakt, że po tym, jak będąc na imprezie postawiłam je na stole, tajemniczo zniknęły razem z pudełkiem. Jakiś czas później znalazłyśmy je z przyjaciółką. Zostały tylko dwa, akurat dla nas. Z porcji wychodzą dwie blachy ciastek, jak na zdjęciu.

Przepis pochodzi ze strony www.gotujmy.pl


SKŁADNIKI:
200g masła
200g twarogu (ja dałam półtłusty)
2 szklanki mąki
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
3/4 szklanki miałkiego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu

  1. Zamroź masło, a następnie zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami. Dodaj pokruszony twaróg i połącz z masłem. Dodaj połowę mąki, żółtka i wodę i zagniataj, dodając drugą część mąki, ale stopniowo, bo całość może nie być potrzebna.
  2. Kiedy zagnieciesz ciasto na jednolitą kulę, owiń je szczelnie folią aluminiową i wsadź do lodówki na co najmniej 1 godzinę,
  3. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i podziel na kilka części. Każdą z nich kolejno rozałkuj na bardzo cienki placek i za pomocą szklanki wycinaj kółka.
  4. W osobnej misce wymieszaj cukier z cynamonem i kardamonem. Każde kółeczko z ciasta obtaczaj w cukrze, następnie złóż na pół i znów optocz w cukrze. Na koniec znowu na pół i znowu w cukrze. (jak na zdjęciach poniżej). Tak przygotowanie ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w 180stC ok 25min.











4 komentarze:

  1. taki kształt ciastek kojarzy mi się z ciachami z chińską wróżbą :) są fajne, ale zapewne nie tak smaczne jak twoje !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, zjadłabym z chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham te ciasteczka, robi się je szybko a smakują fenomenalnie

    OdpowiedzUsuń