sobota, 16 listopada 2013

Łosoś na jabłczanym risotto

Jesień mocno kojarzy się z jabłkami, które moim zdaniem właśnie teraz są najlepsze. Ja najbardziej lubię te dość miękkie czerwono-pomarańczowe, o słodkim smaku. W gotowaniu zaczęłam stawiać na sezonowość produktów. Skończyły się już gruntowe pomidory, które jeszcze niedawno dodawałam do niemal każdej potrawy. Są jeszcze malinowe, które można usmażyć i zrobić dobry sos. Na moich kanapkach na nowo zagoszczą ogórki.

Codziennie przechodzę przez rynek, żeby na bieżąco orientować się w dostępnych warzywach i owocach. Teraz królują m.in. kapusty, buraki, dynie. Wczoraj do domu przydźwigałam 3 rodzaje dyni: hokkaido, piżmową i makaronową. Szykuje się więc dyniowy weekend :) Jeśli wyjdzie z tego coś dobrego, na pewno będę umieszczać przepisy na blogu.

A teraz przepis na smażonego łososia podawanego na jabłczanym risotto z kawałkami jabłek. Delikatny smak, odpowiednia konsystencja ryżu, aromat jesieni.

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
150g ryżu do risotto (np. Arborio)
oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
1 cebula, drobno posiekana
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w poprzek
1/2 szkl. białego wytrawnego wina
250ml gorącego bulionu drobiowego (proponuję przygotować trochę więcej, w razie gdyby na koniec ryż potrzebował jeszcze dogotowania)
1/2 szkl. świeżo wyciskanego soku z jabłek (polecam dostępne w warzywniakach soki "jednodniowe")
sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz
1 duże jabłko ulubionego gatunku (polecam koksę pomarańczową, golden delicious lub zielone kwaśne jabłka)
2 filety z łososia (2x100g), opłukane i osuszone
suszony estragon
oliwa z oliwek


  1. Na patelni lub w niewielkim rondelku rozgrzej 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Dodaj cebulę i seler i smaż, aż delikatnie zmiękną. 
  2. Na patelnię dodaj ryż i praż go chwilę na dużym ogniu. Następnie szybkim ruchem dolej wino i pozwól odparować.
  3. Zmniejsz ogień i partiami dolewaj na patelnię bulion, cały czas mieszając i czekając z dodaniem kolejnej partii do momentu, gdy ryż pochłonie cały płyn.
  4. Gdy zużyjesz całe 250ml bulionu, dodaj sok z jabłek i mieszaj, aż ryż pochłonie całość. W tym momencie ryż powinien być ugotowany al dente. Jeśli jednak jet zbyt twardy, dodaj jeszcze trochę bulionu. 
  5. Do gotowego ryżu dodaj pokrojone na kawałki 1/2 jabłka, wymieszaj i przykryj całość, aby ryż odpoczął.
  6. W tym czasie zajmij się łososiem. Obsyp filety solą i pieprzem oraz suszonym estragonem i smaż krótko z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
  7. Wyjmij risotto z garnka i nałóż na talerze, dodaj kawałki z pozostałej połówki jabłka, a na wierzch połóż kawałek łososia. Posyp całość suszonym estragonem i krop oliwą. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wygląda cudownie ! I pewnie było takie w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam...
    dzięki za inspirację :)
    (z lekką modyfikacją ryżu - wolę brązowy)

    OdpowiedzUsuń