wtorek, 16 lipca 2013

Frittata z chorizo, pomidorami i mozzarellą


Przez ostatnie dni cały czas coś gotowałam. Było wiele prób i błędów, które oczywiście są także potrzebne. Były truskawki na pomarańczowym karmelu, które miały się podpalić, ale rum zmieszał się z karmelem i nic z tego nie wyszło, były lody amaretto z ciasteczkami amaretti, które niezbyt często mieszane stały się twarde jak kamień. Odbył się także hiszpański obiad, a właściwie kolacja z przyjaciółmi, na którą nie wzięłam aparatu. Piekłam żeberka jagnięce w ziołach, które pozbawione przez rzeźnika odstających kości nie były zbyt fotogeniczne. Oprócz tego wiele innych. Wiele rzeczy postanowiłam robić w te wakacje, jednak gotowanie jest chyba jedynym z moich postanowień, jakie jak na razie w pełni udaje mi się realizować. Jeszcze dziś i jutro i pozostawię blogowanie na kolejne 2 tygodnie, chociaż może uda mi się coś w międzyczasie wrzucić. Poniżej przepis na frittatę z chorizo, pomidorami i mozzarellą. Chorizo zakupione przy okazji przygotowań do hiszpańskiej uczty, a pomidory wciskam ostatnio wszędzie, bo wreszcie smakują jak pomidory, a nie jak woda.


SKŁADNIKI (na 4-6 porcji):
6 dużych jajek
50ml mleka
125g mozzzarelli, pokrojonej na kawałeczki
125g pikantnej chorizo, pokrojonej w kostkę
3 średnie pomidory, pokrojone na kawałeczki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa
sól, cukier i świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Nastaw piekarnik na 180stC. Na patelni (średnica ok. 25cm) lub w okrągłym naczyniu, które można wsadzić do piekarnika podsmaż chorizo. Do podsmażonej kiełbaski dodaj 2 pomidory, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru i smaż na średnim ogniu, aż pomiodry się rozpadną, a płyn zredukuje do gęstego sosu.
  2. W tym czasie zmiskuj jajka i mleko oraz pietruszkę, dopraw je solą i pieprzem.
  3. Przygotowane pomidory z chorizo rozłóż równomiernie na powierzchni patelni i wylej na nie mase jajeczną. Przez chwilę trzymaj na średnim ogniu, aby frittata ścięła się od spodu. Powrzucaj do niej kawałki mozzarelli oraz pozostałe kawałki pomidorów lub tylko ich część.
  4. Następnie przełóż frittatę do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 12 minut tak, aby środek i spód były ścięte. 
  5. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i podawaj frittatę, krojąc ją w trójkąty jak pizzę.


W przygotowaniu wspomagałam się blogiem www.kwestiasmaku.com.

1 komentarz: