piątek, 30 listopada 2012

Ryba na parze z purée marchewkowo-ziemniaczanym oraz masłem cytrynowym

Dziś piątek, więc zapraszam na piątkową rybę. U mnie w domu nie ma wprawdzie przy jedzeniu ryby ścisłej zależności od dnia tygodnia, ale wedle polskiej tradycji przepis na rybę umieszczam w piątek. Nie przepadam za smażonymi rybami, w grubej panierce, ociekającymi tłuszczem. Oczywiście, czasem tak, np. przy okazji wizyty nad morzem. Musimy mieć jednak świadomość, że myślenie o zdrowej rybie w ten sposób przygotowanej jest mylące. Cóż nam po zdrowych nienasyconych kwasach tłuszczowych naturalnie występujących w rybach, jeśli dodajemy do nich całą masę niezdrowego tłuszczu ze smażenia? Nie mówię już o zabraniu smaku rybie, na rzecz panierki. Warto czasem o tym pomyśleć. Przepis, który tu zamieszczam opiera się na prostocie smaku i wykonania. Jest jednak pomysłem, na szybki piątkowy obiad.



SKŁADNIKI (na 2 porcje):
-2 kawałki (po ok. 150g)  filetu z białej ryby, np, dorsza,
-obrana marchew (o wadze 300g)
-obrane ziemniaki (250g)
-15-20g masła
-1-2 plasterki cytryny
-2 łyżki śmietanki kremówki
-odrobina skorki startej z cytryny
1/4 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
-oliwa
-sól pieprz, pieprz cytrynowy, nasiona kolendry
-opcjonalnie: liście roszponki lub kiełki do przyozdobienia

  1. Obrana marchewkę i ziemniaki umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj (najlepiej na parze).
  2. Kawałki ryby skrop odrobiną oliwy i przypraw solą, pieprzem czarnym, pieprzem cytrynowym i nasionami kolendry. Gotuj na parze ok. 15 minut.
  3. W czasie kiedy warzywa i ryba się gotują, roztop w garnuszku masło,i wrzuć plasterek lub dwa cytryny.Podgrzewaj na minimalnym ogniu, lepiej, żeby masło się nie gotowało. Gdy tłuszcz będzie gorący, wyłącz ogień, po chwili dodaj kremówkę oraz wymieszaną z odrobiną wody skrobię. Dopraw solą do smaku.
  4. Ugotowane warzywa zmiksuj na gładką masę, możesz dodać odrobinę masła lub mleka i doprawić solą do smaku.
  5. Ugotowane kawałki ryby układaj na purée warzywnym i polej odrobiną masła. Możesz całość przyozdobić roszponką lub kiełkami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz