niedziela, 2 grudnia 2012

Łódeczki z cykorii z gruszką, grejpfrutem i orzechami

Taką przekąskę przyrządzał mój brat, mój kulinarny inspirator. Smakuje naprawdę niebanalnie, jest poręczna, doskonała na przyjęcia, przed podaniem dania głównego.


SKŁADNIKI:
-3-4 główki cykorii
-2 żółte grejpfruty
-2 gruszki (dojrzałe, ale nie rozpadające się)
-60g orzechów włoskich
-2 łyżki oliwy (najlepiej z orzechów włoskich)
-1 łyżka octu balsamicznego
-1/2 łyżki płynnego miodu

  1. Z główek cykorii delikatnie oderwać listki, ale tylko te zewnętrzne, bo one są wystarczająco duże. Nie używać małych listków ze środka.
  2. Dokładnie obrać grejpfruty, uważając, aby nie uszkodzić kawałków.
  3. Gruszki umyć, obrać i pokroić na podłużne cząstki.
  4. Z oliwy, octu balsamicznego i miodu przygotować dressing, zwracając uwagę na to, żeby miód całkowicie się rozpuścił.
  5. Orzechy posiekać.
  6. Na liściach cykorii układać kolejno: kawałek gruszki, kawałek grejpfruta.
  7. Tak powstałe łódeczki ułożyć na dużym talerzu, polać dressingiem i obsypać orzechami.




1 komentarz: