Taką przekąskę przyrządzał mój brat, mój kulinarny inspirator. Smakuje naprawdę niebanalnie, jest poręczna, doskonała na przyjęcia, przed podaniem dania głównego.
SKŁADNIKI:
-3-4 główki cykorii
-2 żółte grejpfruty
-2 gruszki (dojrzałe, ale nie rozpadające się)
-60g orzechów włoskich
-2 łyżki oliwy (najlepiej z orzechów włoskich)
-1 łyżka octu balsamicznego
-1/2 łyżki płynnego miodu
- Z główek cykorii delikatnie oderwać listki, ale tylko te zewnętrzne, bo one są wystarczająco duże. Nie używać małych listków ze środka.
- Dokładnie obrać grejpfruty, uważając, aby nie uszkodzić kawałków.
- Gruszki umyć, obrać i pokroić na podłużne cząstki.
- Z oliwy, octu balsamicznego i miodu przygotować dressing, zwracając uwagę na to, żeby miód całkowicie się rozpuścił.
- Orzechy posiekać.
- Na liściach cykorii układać kolejno: kawałek gruszki, kawałek grejpfruta.
- Tak powstałe łódeczki ułożyć na dużym talerzu, polać dressingiem i obsypać orzechami.
świetny sposob na lekka przystawkę
OdpowiedzUsuń