SKŁADNIKI (na 4 porcje):
-200g ryżu na paellę (np. Bomba lub inny) lub Arborio (jak do risotto)
-120g kiełbasek chorizo
-3 średniej wielkości korniszony
- nieduża cukinia (250-300g)
-1 duża czerwona cebula, posiekana
-1 czerwona papryka
-2 średnie marchewki
-1 ząbek czosnku, drobno posiekany
-1 puszka pomidorów (400g)
-500ml gorącego bulionu warzywnego
-1/2 szklanki czerwonego wina
-słodka papryka w proszku
-oliwa
-sól
- Pokrój na małe kawałki chorizo, korniszony, cukinię paprykę, marchewki.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną czerwoną cebulę, czosnek, chorizo i ryż. Trzymaj na ogniu mieszając przez pół minuty.
- Dodaj pokrojone warzywa (oprócz korniszonów), pomidory z puszki i zalej całość bulionem oraz winem.
- Całość dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Maksymalnie zmniejsz ogień i nie przykrywaj. Gotuj 15-20min bez mieszania, aż ryż wchłonie płyn i stanie się miękki, ale nie rozgotowany, powinien być nawet delikatnie twardawy. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone korniszony i delikatnie zamieszaj. Wyłącz ogień.
- Całość dopraw solą i papryką w proszku do smaku.
- Pozostaw na kilka minut pod przykryciem aby potrawa doszła.
- Podawaj na ciepło skrapiając oliwą.
Uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuń