SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy ok. 24cm):
Na spód:
-250g ciastek Lu Digestive (bez czekolady)
-75g niesolonego masła o temp. pokojowej + odrobina do wysmarowania tortownicy
Na sernik:
-4 przejrzałe banany średniej wielkości
-60ml soku z cytryny
-700g mielonego serka śmietankowego o temp. pokojowej
-6 jajek
-150g jasnego cukru trzcinowego
- 1/2 puszki gotowej masy krówkowej
- odrobina mleka
- Rozgrzej piekarnik do 170°C wodę w czajniku. Owiń z zewnątrz tortownicę (spód i boki), podwójną warstwą folii plastikowej, a następnie dwiema warstwami folii aluminiowej. Zrób to dokładnie, gdyż stanowi do wodoodporne zabezpieczenia dla sernika w czasie kąpieli wodnej.
- Tortownicę wysmaruj odrobiną masła. Zmiksuj ciasteczka z masłem do uzyskania jednolitej, lepkiej, ale kruchej masy. Wyłóż nią spód tortownicy i wstaw do lodówki.
- Przygotuj teraz masę serową. Banany dokładnie rozgnieć widelcem, dodaj sok z cytryny.
- Zmiksuj serek, stopniowo dodawaj jajka i cukier. Na koniec dodaj rozgniecione banany i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Wyjmij z lodówki owiniętą tortownicę. Postaw na głębokiej blasze i wlej do środka tortownicy masę serową.
- Wstaw blaszkę z tortownicą do piekarnika i wlej świeży wrzątek do blachy w takiej ilości, by sięgał połowy wysokości tortownicy. W ten sposób uzyskujesz kąpiel wodną, która pozwoli, że sernik upiecze się równomiernie.
- Piecz 1godz i 10min, ale po godzinie sprawdź za pomocą szpikulca, czy sernik jest gotowy. Środek powinien być lekko ścięty, a całość po poruszeniu powinna delikatnie drżeć.
- Wyjmij tortownicę z kąpieli wodnej i ostudź sernik na kratce, zdejmując uprzednio wszystkie warstwy folii.
- Ostygnięty sernik wstaw do lodówki, a gdy już będzie zupełnie zimy, przykryj np. folią plastikową. Pozostaw na noc w lodówce, a przed podaniem, wyjmij go z niej na ok. 0,5h. Przed wyjęciem sernika z tortownicy, oddziel go nożem od jej brzegów.
- By zrobić sos, umieść puszkę z kajmakiem w garnku z wodą, posatwionym na ogniu, dodaj odrobinę mleka i wymieszaj. Polej nim sernik.
SMACZNEGO :)
Rewelacyjnie wygląda! Aż szkoda jeść:))
OdpowiedzUsuńRobiłam taki, pyszny był! :)
OdpowiedzUsuńAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaach!!!
OdpowiedzUsuń