czwartek, 8 listopada 2012

Rukola, gruszka, orzechy...

 Klasyczne połączenie gruszki z orzechami włoskimi, doskonale komponująca się z wieloma rodzajami owoców rukola oraz dopełnione w postaci malutkich rodzynek i dressingu miodowo-balsamicznego. Sałatka uwielbiana przez moich domowników jako dodatek do dania głównego. Zapewnia zdrową słodycz podniebieniu.


SKŁADNIKI (na 3-4 porcje)
  • 3 niewielkie garści rukoli
  • 2-3 duże gruszki (dojrzałe, ale ie rozmiękłe)
  • garść orzechów włoskich
  • garstka rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 pełna łyżeczka płynnego miodu



  1. Liście rukoli dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Orzechy pokroić lub połamać na mniejsze kawałki i uprażyć na suchej patelni.
  3. Oliwę, ocet balsamiczny i sok z cytryny wymieszać, a następnie dodawać miód, mieszając, aby się rozpuścił.
  4. Gruszki obrać i pokroić na podłużne kawałki.
  5. Połowę przygotowanego dressingu wymieszać czystymi palcami z rukolą, orzechami i rodzynkami, a drugą połowę wylać na gruszki i ułożyć całość na talerzu w dowolny sposób.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam rukolę z orzechami. Z gruszkami na próbowałam, ale wygląda apetycznie, więc na pewno wykorzystam inspirację :-)

    OdpowiedzUsuń