SKŁADNIKI (na 2 porcje):
-2 kawałki (po ok. 150g) filetu z białej ryby, np, dorsza,
-obrana marchew (o wadze 300g)
-obrane ziemniaki (250g)
-15-20g masła
-1-2 plasterki cytryny
-2 łyżki śmietanki kremówki
-odrobina skorki startej z cytryny
1/4 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
-oliwa
-sól pieprz, pieprz cytrynowy, nasiona kolendry
-opcjonalnie: liście roszponki lub kiełki do przyozdobienia
- Obrana marchewkę i ziemniaki umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj (najlepiej na parze).
- Kawałki ryby skrop odrobiną oliwy i przypraw solą, pieprzem czarnym, pieprzem cytrynowym i nasionami kolendry. Gotuj na parze ok. 15 minut.
- W czasie kiedy warzywa i ryba się gotują, roztop w garnuszku masło,i wrzuć plasterek lub dwa cytryny.Podgrzewaj na minimalnym ogniu, lepiej, żeby masło się nie gotowało. Gdy tłuszcz będzie gorący, wyłącz ogień, po chwili dodaj kremówkę oraz wymieszaną z odrobiną wody skrobię. Dopraw solą do smaku.
- Ugotowane warzywa zmiksuj na gładką masę, możesz dodać odrobinę masła lub mleka i doprawić solą do smaku.
- Ugotowane kawałki ryby układaj na purée warzywnym i polej odrobiną masła. Możesz całość przyozdobić roszponką lub kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz