poniedziałek, 2 grudnia 2013

Udka kurczaka pieczone z 40 ząbkami czosnku

Zastanawiała mnie taka ilość czosnku w potrawie. Pochodzi ona z Francji, więc byłam pewna, że nie bez powodu jest tak, a nie inaczej. Nie myliłam się. Czosnek nadaje daniu niesamowity aromat. Niech nie wydaje się wam, że tyle czosnku spowoduje, że potrawa będzie ostra. Nic bardziej mylnego. Czosnek pieczony/duszony traci swoją ostrość, za to znacznie zyskuje na aromacie, który przechodzi do całej potrawy. Po zjedzeniu mięsa pozostaje przepyszny sos, który można dodawać do ryżu, soczewicy czy maczać w nim chleb.

SKŁADNIKI: (na 4-8 porcji):
2 łyżki oliwy
8 udek z kurczaków, umytych i osuszonych, opruszonych solą morską i czarnym pieprzem
2-3 średnie białe cebule
mały pęczek świeżego tymianku
40 ząbków czosnku (ok.3-4 główki), nieobranych
2 łyżki wytrawnego białego wermutu lub wina
sól morska
sporo świeżo mielonego pieprzu


  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. W szerokiej żaroodpornej patelni rozgrzej oliwę (najlepiej w takiej, która pomieści kurczaki w jednej warstwie i ma pokrywkę). Na oliwie obmaż kawałki kurczaka na dużym ogniu, skórą do dołu. Przełóż kawałki kurczaka do miski.
  2. Pokrój cebule w cienkie piórka i podsmaż ją razem z listkami kilku gałązek tymianku na patelni, na której wcześniej smażyłeś mięso.
  3. Usuń nadmiar papierowych łupin z czosnku (ale go nie obieraj!!!). Na dnie patelni rozłóż 20 ząbków. Na nich połóż kawałki kurczaka skórą do góry, a na wierzchu pozostałe 20 ząbków.
  4. Wlej wermut/ wino do pozostałych w misce soków z kurczaka, wymieszaj i dolej na patelnię.
  5. Oprósz zawartość patelni solą i pieprzem i dodaj pozostałe gałązki tymianku. Przykryj całość pokrywką i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny. Smacznego!
Co zrobić z resztkami?
Nigella proponuje zupę czosnkową:  rozcieńcz bulionem drobiowym pozostałe soki z kurczaka, podgrzej na dużym ogniu, a następnie dodaj podzielone mięso z kurczaka (o ile takowe zostało). Ja bym proponowała także zetrzeć do tego pozostałe ząbki czosnku.


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "KUCHNIA Przepisy z serca domu"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz