SKŁADNIKI (na tortownicę o średnicy ok. 24cm)
Na makowe blaty:
300g maku
200g drobnego cukru do wypieków
8 dużych jajek, osobno białka i żółtka
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub mniej, do smaku)
Na krem:
300ml śmietanki kremówki (30%), schłodzonej
500g serka mascarpone, schłodzonego
5 łyżek cukru pudru (lub mniej, do smaku)
nasionka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Ponadto:
150ml likieru pomaranczowego, np.Cointreau, wymieszanego z 2 łyżkami wody
150ml konfitury pomarańczowej
- Mak zalej wodą, zagotuj i gotuj przez 20 minut. Możesz także zalać go wrzącą wodą dzień wcześniej i odstawić na noc i potem już nie gotować.Odciśnij i dwukrotnie przepuść przez maszynkę.
- Żółtka razem z cukrem utrzyj na jasną, puszystą masę. Dodaj mak, kaszę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i ekstrakt migdałowy. Zmiksuj do połączenia składników.
- W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką z masą makową.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Przelej masę i piecz 40-45 minut w temperaturze 175stC do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studź ciasto nie wyjmując go z piekarnika, a jedynie uchylając drzwiczki, aby nie opadło.
- Ostudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój na 3 blaty. (do przekrawania polecam taki oto przyrząd (klik), bardzo ułatwia życie)
- Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. W osobnym naczyniu dokładnie zmiksuj mascarpone i pastę waniliową, a następnie delikatnie dodaj do kremówki i dokładnie wymieszaj.
- Na paterze połóż pierwszy makowy blat. Nasącz go 1/3 mieszanki z likierem, a następnie posmaruj połową konfitury. Wyłóż na nią część kremu, ale nie pokrywaj nim blatu po same brzegi, bo krem i tak lekko wypłynie na wierzch. Przykryj drugim makowym blatem i powtórz poprzednie czynności, zostawiając trochę kremu, a następnie przykryj go trzecim blatem. Ostatni blat nasącz mieszanką z likierem.
- Wierzch i brzegi tortu wysmaruj pozostałym kremem i dowolnie udekoruj (u mnie starta gorzka czekolada). Przed podaniem schłodź kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Przepis pochodzi z niezawodnych Moich Wypieków
Wygląda przesmacznie. Och jak ja dawno nie jadłam makowego tortu... Twój wygląda wybornie. :)
OdpowiedzUsuńKocham ten tort! *.*
OdpowiedzUsuńNo widzisz, a nie chciałaś wsiąść w B... :P
UsuńNastępnym razem nie popełnię tego błędu ;)
UsuńWygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia dla jubilata :)